Cohousing in het stadscentrum met het project 50&c.O.

Geplaatst op Posted in Stad Oostende, Wonen

Onder de noemer ’50&c.O.’ wordt binnenkort gestart met een nieuw cohousingproject in de Christinastraat. Er komen 6 appartementen en 4 patiowoningen rond een gemeenschappelijke tuin.

Ter hoogte van de Christinastraat 113 , in het hart van de stad, wordt er binnenkort gestart met een innovatief woonproject onder de naam 50&c.O. “Stad Oostende moedigt nieuwe woonvormen als cohousing en ecologische woonprojecten sterk aan”, licht schepen van Ruimte en Wonen Kurt Claeys toe. “Dit nieuwe project pas perfect in dat plaatje en zorgt voor de opfrissing van een stukje stadscentrum.”

In de naam ’50&c.O.’, verwijst de ‘c.’ naar de Christinastraat en de ‘O.’ naar Oostende. Het getal ’50’ geeft aan dat dit woonproject gericht is op 50-plussers die kiezen voor de dynamiek van de binnenstad, maar toch willen genieten van een rustige plek. De ‘c’ en ‘o’ vormen samen “co”, wat aangeeft dat iedereen, ook mensen jonger dan 50 uiteraard welkom zijn.

Nieuwe woonvormen in de stad

In het project komen 6 appartementen en 4 patiowoningen rond een gemeenschappelijke tuin. Het bestaande voorgebouw op de site wordt gerecupereerd en volledig gerenoveerd. De 6 appartementen zullen zich in dat voorblok bevinden. De benedenverdieping wordt open gemaakt en ingericht als collectieve huiskamer met een bar, een keuken en een wasruimte. Die ruimte kan eventueel ook publiek gebruik worden voor lezingen en kleine concerten.

In het binnengebied komen 4 patiowoningen midden in de gemeenschappelijke tuin. In die collectieve buitenruimte is een waterpartij en een ‘wadi’ voorzien. Zo’n wadi zorgt voor waterinfiltratie bij regenweer en is in stedelijk gebied meer dan welkom. Het dak van de achterbouw is opgevat als collectieve tuin. De bestaande sombere buitenruimte wordt dus vervangen door een collectieve groene ruimte.

20 fietsenstallingen

Omdat het gebouw zich in het hart van de stad situeert en dus in de onmiddellijke omgeving van alle voorzieningen ligt, worden geen parkeerplaatsen voorzien. Er wordt ingezet op het gebruik van de fiets en er komen 20 fietsenstallingen. “Nieuwe woonvormen zorgen voor een nieuwe dynamiek en een leefbare stad”, aldus nog schepen Kurt Claeys.