Onderwaterbevallingen blijven mogelijk tijdens verbouwingen campus Serruys

Geplaatst op Posted in Stad Oostende, Ziekenhuizen

Na de paasvakantie gaan de verbouwingswerken aan het bevallingskwartier van het AZ Sint-Jan campus Serruys van start. Het ziekenhuis staat gekend voor zijn onderwaterbevallingen en de ruimtes hiervoor zijn aan renovatie toe.

De werken zorgen uiteraard voor enige hinder maar toen bleek dat er de komende maanden geen onderwaterbevallingen mogelijk zouden zijn trok toekomstig mama Charlotte De Backer, tevens Open Vld-fractievoorzitter in de gemeenteraad, aan de alarmbel. “De keuze van mijn gynaecoloog heb ik bewust laten afhangen van de verbondenheid aan het Serruysziekenhuis. Ik wou echt onder water bevallen, dat is ook gelukt bij mijn eerste dochter, Babette. Elke geboorte is een unieke ervaring, daar bestaat geen twijfel over, maar de ontspanning van de jacuzzi en het bevallen onder water maakt het toch extra speciaal. Het was dan ook voor mij en heel wat andere toekomstige moeders onbegrijpelijk dat dit een half jaar niet mogelijk zou zijn.”

Voorzitter van campus Henri Serruys, Danick Minne, zocht een oplossing voor het probleem: “De verbouwingen aan de infrastructuur voor onderwaterbevallingen zijn noodzakelijk. De laatste verbouwingen dateren van 30 jaar geleden. Onze materniteit staat wereldwijd gekend voor deze unieke manier van bevallen. Jaarlijks krijgen we heel wat specialisten op bezoek die onze aanpak komen bestuderen. Iets minder dan de helft van de bevallingen in ons ziekenhuis gaan onder water door. Het ontspanningsbad zal niet beschikbaar zijn maar het bevallingsbad staat nu in een andere ruimte. Zo kunnen we ook tijdens de verbouwingen deze unieke manier van bevallen blijven aanbieden aan alle toekomstige moeders. De totale investeringen op de dienst materniteit hebben een prijskaartje van 2 miljoen euro, maar bieden een continuïteit in ons beleid. De onderwaterbevallingen op de campus H. Serruys zijn een visitekaartje voor ons ziekenhuis zowel binnen als buiten onze regio.”