Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (20/04)

Geplaatst op Posted in COVID-19, Stad Oostende

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Oostende is de afgelopen week lichtjes gestegen. Er zijn 9 procent meer besmettingen dan in de vorige weekcijfers. Bijna 20.000 Oostendenaars kregen intussen een eerste prik met het coronavaccin. Bij de 65-plussers is er op vandaag al een mooie vaccinatiegraad van 71%, daarmee scoort Oostende het best van alle Vlaamse centrumsteden. Na het afwerken van de eigen reservelijst, schakelt het vaccinatiecentrum over op de reservelijst van QVAX.

De afgelopen week werden er in Oostende 134 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dat is een lichte stijging met 9% in vergelijking met de vorige weekcijfers, na twee weken van stevige daling. Relatief waren er in Oostende ongeveer 187 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 13% van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (18). De positiviteitsratio blijft hoog: vorige week werden in het testcentrum 639 coronatesten afgelegd, waarvan 92 (ofwel 14,4%) een positief testresultaat opleverden.

Woonzorgcentra en ziekenhuizen

De Oostendse woonzorgcentra zijn voor de zevende week op rij volledig coronavrij. In één Oostendse voorziening met assistentiewoningen was er vorige week al een uitbraak. In totaal legden daar nu 25 van de 44  bewoners een positieve test af de afgelopen weken. Ook drie medewerkers raakten besmet. Gelukkig is niemand erg ziek op dit moment en zijn er voorlopig geen hospitalisaties nodig. Met ondersteuning en advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid krijgen de bewoners ter plaatse alle nodige zorgen.

In AZ Damiaan worden momenteel 18 patiënten met Covid verzorgd, van wie er 4 intensieve zorgen krijgen. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden 15 patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, van wie 2 op de afdeling Intensieve Zorgen.

Vaccinatiecentrum: hoge vaccinatiegraad en bijna 20.000 prikken gezet

32,29% van de meerderjarige Oostendenaars kreeg intussen minstens één prik met het vaccin: in woonzorgcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en in het vaccinatiecentrum Kursaal. Bij de Oostendse 65-plussers is dat 71,02%. Met dank aan de harde inzet van de medewerkers en vrijwilligers in het vaccinatiecentrum, scoort Oostende daarmee het best van alle dertien Vlaamse centrumsteden.

In het vaccinatiecentrum zelf werden op vandaag al 19.964 prikken gezet, waarvan een kleine 1.500 tweede prikken. De mobiele equipe van het vaccinatiecentrum ging vorige week langs bij de assistentiewoningen Het Staketsel en de Zeeparel. Het aantal beschikbare vaccins voor deze week valt een stukje terug in vergelijking met de vorige weken. In Kursaal zullen de komende week zo’n 3.800 vaccins toegediend worden.

Het vaccinatiecentrum schakelt binnenkort over naar de overkoepelende Vlaamse reservelijst QVAX. Deze week worden normaal de laatste 65-plussers gecontacteerd uit de eerste reservelijst die Stad Oostende zelf lanceerde. Elke Oostendenaar kan zich sinds vorige week inschrijven via zijn of haar rijksregisternummer bij QVAX. De reservelijst biedt geen garantie om sneller aan de beurt te komen en zal net zoals de vorige reservelijst werken op basis van leeftijd (van oud naar jong).

Maatregelen en handhaving

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er werden afgelopen week 6 “corona-pv’s” opgesteld in Oostende, allemaal voor inbreuken op de avondklok.