Naar een menselijk woonbeleid

Een woonbeleid actualiseren vormt een grote uitdagingen. Kurt Claeys, bevoegd voor Ruimtelijke Ordening en Wonen, maakt momenteel werk van een actiever woonbeleid. “Ik ga hierbij niet over één nacht ijs. Ik neem de tijd om alle aspecten van het beleidsdomein wonen te bestuderen. De visie gaat over veel meer dan sociale woningen. Het is een delicate evenwichtsoefening die van belang is voor elke Oostendenaar. Grondig studiewerk is dan ook nodig”.

De schepen zal zich niet vastpinnen op een cijfer. Woonbeleid is geen synoniem aan een streefcijfer. Als het op aantal sociale woningen aankomt doet Oostende het al goed. Iedereen moet in Oostende een kwaliteitsvolle en betaalbare woning kunnen vinden. Jonge gezinnen, alleenstaanden met kinderen en senioren blijven een belangrijke doelgroep. Kurt Claeys wil in zijn beleid een sterke klemtoon leggen op singles. De alleenstaande vallen vandaag al te vaak uit de boot.

De schepen kiest ook resoluut voor een menselijk beleid. We leggen de klemtoon op de woonkwaliteit en de veiligheid. Ook stedenbouwkundig moeten panden uiteraard in orde zijn. “De voorbije weken is mij wel pijnlijk duidelijk geworden dat de noodzakelijke mutlibelacties een aantal perverse gevolgen kennen. Mensen zijn zich soms van geen kwaad bewust doordat ze bijvoorbeeld tientallen jaren terug ter goeder trouw een studio kochten die vandaag niet voldoende groot blijkt te zijn. We kunnen dit niet door de vingers zien maar moeten zoeken naar een menselijk antwoord. Ook dat vraagt heel wat denkwerk”, besluit Kurt Claeys.

“Kurt Claeys wil in zijn beleid een sterke klemtoon leggen op singles. De alleenstaande vallen vandaag te vaak uit de boot.”

Laat een reactie achter