Schepen van Toegankelijkheid Hina Bhatti introduceert een voorleesknop op de website van de stad. Daarmee maakt ze de online communicatie en dienstverlening toegankelijk voor mensen met een visuele beperking.
Voortaan kunnen mensen met een visuele beperking de tekst op de website van stad Oostende hardop laten voorlezen met één simpele klik op de voorleesknop. Via deze toepassing (‘Readspeaker’) wordt de communicatie en dienstverlening ook voor hen ontsloten.
Tijdens het voorlezen worden de woorden één voor één met groen gemarkeerd. Hierdoor komt de toepassing zelfs een grotere doelgroep ten goede: mensen met dyslexie, mensen met leerproblemen, laaggeletterden, mensen die de taal nog niet volledig beheersen, oudere mensen, jonge snaken die leren lezen maar ook iedereen die liever luistert dan leest of onderweg websites wil raadplegen.
Schepen Hina Bhatti legt uit: “Elke Oostendenaar telt. Toegankelijkheid is voor mij een combinatie van klantvriendelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Toegankelijkheid is daarom een reflex die we als vanzelf moeten maken. Het is een uitdaging in onze badstad die we consequent en gedreven uitvoeren. Met de installatie van de voorleesknop op de website, krijgen heel wat mensen toegang tot de informatie en communicatie waarvan ze tot voor kort uitgesloten waren. Ook dit is helder taalgebruik.”
De tool die op de website komt te staan, is heel gebruiksvriendelijk. Je hoeft er niets voor te downloaden. Een simpele klik op het icoontje van de voorleesfunctie volstaat (het blauwe hoofdje met geluidsgolven). Je kan ook een onderdeel van de tekst selecteren. Een rustige stem leest de tekst dan voor terwijl woord voor woord ook wordt aangeduid in kleur.