Voor de zomer ging Stad Oostende van start met taallessen op de werkvloer. Anderstalige medewerkers in sociale tewerkstelling krijgen zo de kans hun Nederlands snel te verbeteren. Na een positieve evaluatie werd nu beslist om dit pilootproject te verankeren in de vrijwilligerswerking.
Nederlands als opstap naar de arbeidsmarkt
Stad Oostende sloot in januari 2021 een overeenkomst met cvo Miras voor de organisatie van taallessen voor anderstalige mensen die in de ontmoetingscentra werken met een statuut van sociale tewerkstelling.
Het pilootproject in de ontmoetingscentra was een succes. Taal is daar een belangrijke pijler, want bezoekers van de OC’s moeten zich maximaal thuis voelen. Bediend en geholpen worden in het Nederlands is daar een voorwaarde voor. En dat bleek niet altijd mogelijk. Daarom werd beslist om extra te investeren in taallessen op de werkvloer.
Nieuwkomers die in onze stad aan de slag willen, hebben het vaak moeilijk om werk en taallessen te combineren, nochtans is het beheersen van de taal een cruciaal element om kans te maken op een stabiele job. Wanneer mensen in een sociaal tewerkstellingstraject starten, wil de Stad hen daarom helpen om die doelstelling te behalen. De drempel wordt laag gehouden door anderstalige medewerkers deze extra taallessen tijdens hun werktijd te laten volgen.
Aandacht voor dialect en solliciteren
De taalcursus op de werkvloer duurt 12 weken. Er wordt wekelijks drie uur les georganiseerd. De lessen focussen specifiek op het communiceren met collega’s, werken in Vlaanderen, solliciteren, feedback geven en ontvangen,… maar ook woordenschat verbonden met de werkplek en dialecten komen aan bod.
Pilootproject verdrievoudigd
Een stabiele job vinden op de reguliere arbeidsmarkt is een belangrijke hefboom om uit armoede te geraken. Daarom investeert Stad Oostende in onder andere taal, zodat werkzoekenden versterkt aan de zoektocht kunnen starten. De eerste resultaten waren positief, daarom besliste Stad Oostende om de werking uit te breiden van 1 sessie per schooljaar naar 3 sessies. We verbreden ook het profiel van medewerkers voor de horeca naar poetspersoneel en medewerkers op het openbaar domein. Tegelijk kunnen ook vrijwilligers aansluiten indien gewenst.
Per sessie kunnen 20 medewerkers deelnemen. Een sessie bestaat uit 12 lessen en een natraject via de app ‘Taalstad’, waarbij werkvloercoaches precies kunnen opvolgen hoe de cursist vordert en waar nog pijnpunten liggen.