Het hele jaar door ‘Zon, Zee, Zorgeloos’ in Oostende

Geplaatst op Posted in Stad Oostende, Toegankelijkheid

Vanaf nu kunnen mensen met een beperking die de Oostendse kust bezoeken ook buiten de zomer op woensdag- en zaterdagmiddag een beroep doen op de voorziening ‘Zon, Zee, Zorgeloos’. Stad Oostende is daarmee de eerste gemeente die de deuren van Zon, Zee, Zorgeloos ook buiten de zomermaanden opent. De werking van dit project bestaat uit het aanbieden van aangepaste rolstoelen voor strand en zee, aangepast sanitair en een specifiek aanbod van assistentie.

Zon, Zee, Zorgeloos bevindt zich op het parkeerterrein ter hoogte van de Diksmuidestraat. De blauw-wit gestreepte container is tijdens de zomer elke dag geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Onder de noemer ‘Zon, Zee, Zorgeloos’ zijn op verschillende plaatsen aan de kust aangepaste voorzieningen om mensen met een beperking te ondersteunen bij de beleving van het strand. Oostende is de eerste stad die de deuren van die locatie nu ook opent buiten het seizoen. Bezoekers kunnen er telkens op woensdag- en zaterdagmiddag terecht tussen 13.00 en 17.30 uur.

Wijkwerkers en coaches

Stad Oostende kreeg verschillende vragen om ook buiten het seizoen het materiaal van Zon, Zee, Zorgeloos te kunnen gebruiken. Schepen Bhatti: “We zijn blij dat we hieraan tegemoet kunnen komen en zo een nog betere dienstverlening kunnen bieden voor heel wat mensen.”

Voor de extra dienstverlening stelt de Stad een poule van wijkwerkers aan, die beurtelings aanwezig zijn. Ze worden begeleid door twee coaches van het Zon, Zee, Zorgeloos-project, dat een samenwerking is tussen Inter, Stad Oostende en de Provincie West-Vlaanderen. Samen maken ze het strand voor iedereen toegankelijk.

De coaches komen regelmatig langs voor een check-up van de materialen en om nuttig advies te geven aan de medewerkers.

Bewegingsvrijheid

Schepen Hina Bhatti, bevoegd voor Toegankelijkheid en Beleid voor mensen met een beperking:  “Met de uitbreiding van de openingstijden van Zon, Zee, Zorgeloos stellen we mensen met een beperking in staat om zo zelfstandig mogelijk te genieten van het strand en het water. Het ontlenen van het materiaal is kosteloos. De aanwezige assistentie helpt personen in en uit de rolstoel of zorgt voor begeleiding tot aan het sanitair: een toegankelijk toilet, een toegankelijke douche, een tillift, een verzorgingstafel en een omkleedruimte.”

Wie dat wil, kan hulp krijgen om in zee te gaan met een tiralo, een rolstoel met ballonbanden waardoor hij op het water blijft drijven. Ook een elektrische strandrolstoel behoort sinds deze zomer tot het aanbod. Daarmee kan men zelfs op het mulle zand zelfstandig rijden.

“We hebben er allemaal nood aan om naar buiten te komen, om te genieten van de mooie dagen, om eens een praatje te slaan. Met dit extra aanbod komen we tegemoet aan de vraag van vele mensen die minder mobiel zijn en die graag genieten van onze gezonde zeelucht”, besluit schepen Hina Bhatti.

Praktisch

Zon, Zee, Zorgeloos is buiten de zomermaanden juli en augustus geopend op woensdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.30 uur.

Volgend materiaal is er beschikbaar: 2 rolstoelen, 2 manuele strandrolstoelen, 1 rollator, 6 tiralo’s en 1 elektrische strandrolstoel.

Reserveren kan via 0491 50 54 33, maar is niet noodzakelijk.  De wijkwerkers bieden ondersteuning en gaan mee op het strand en in het water. Ze zijn niet bevoegd voor (intieme) hygiënische verzorging.

Wie de QR-code ter plaatse scant, vindt meteen alle informatie voor mensen met een beperking.