Stad Oostende huldigt winnaar SeaZone-competitie

Geplaatst op Posted in Economie, Stad Oostende
Havensteden staan vandaag voor unieke en belangrijke uitdagingen. Om op deze vraagstukken een antwoord te bieden, organiseerde Stad Oostende in 2019 de SeaZone-competitie om duurzame, blauwe economie aan te wakkeren. Het project van Ithaka vzw kwam deze week als winnaar uit de bus.

In 2019 lanceerde Stad Oostende, net als 6 andere Europese havensteden, een competitie om de blauwe economie in hun regio te stimuleren en dit vooral op vlak van innovatie en ondernemerschap. Blauwe economie behelst alle economische activiteiten gelinkt aan oceanen, zeeën en kusten en dit op een duurzame manier. De SeaZone-competitie in Oostende volgt het voorbeeld van de Griekse havenstad Pireaus die intussen al voor de zesde keer een succesvolle Blue Growth Competition organiseerde.

Klankbord blauwe economie
Net zoals de andere deelnemende havensteden Mataro (Spanje), Galati (Roemenië), Matoshinos (Portugal), Burgas (Bulgarije), Salerno (Italië) en Pireaus (Griekenland), bouwde Oostende hiervoor een werkgroep uit met enkele belangrijke lokale spelers die sterk geloven in blauwe economie en hier verder op willen inzetten. De leden van de werkgroep fungeerden als klankbord voor de geselecteerde deelnemers aan de competitie om hun ideeën tot een hoger niveau te tillen.

De SeaZone-competitie kwam tot stand door een samenwerking tussen Stad Oostende, De Blauwe Cluster, het Vlaams Insituut voor de Zee, Economisch Huis Oostende, Toerisme Oostende, Vives Hogeschool, Bluebridge, Haven Oostende en Cepphar.

SeaZone-competitie
Uit alle inzendingen kwamen vijf projecten uit de bus die aan alle voorwaarden voldeden:

  • O.666 is een proeftuin voor circulaire economie, sociaal en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zij presenteerden SeaSlate: gevelbekleding gemaakt uit gerecycleerd plastic, verzameld langs onze kust.
  • Maison Saints & Bullies is een ecologische conceptwinkel dat afval uit de zee hergebruikt om er trendy en ambachtelijke modeartikelen mee te maken. Daarvoor werkt het modehuis o.a. samen met Oostendse scholen.
  • Ithaka vzw, coachingcentrum voor mensen met een beperking, bedacht een project ‘Seaprint’ waarbij hun cliënten fairtradedraagtassen en ander textiel op een ecologische manier bedrukken met zeethema’s.
  • Een team van Vives Hogeschool stelde een dronesimulator voor om dronepiloten op te leiden om controlevluchten uit te voeren in de windmolenparken voor onze kust. Het project wil samenwerken met de aanwezige spelers in de blauwe economie.
  • Studenten van UGent bedachten de FLIAT-tool, een toepassing om op een gebruiksvriendelijke wijze de impact van overstromingen te berekenen en te voorspellen.

Onderscheiding met een circulair en internationaal kantje
De coronacrisis gooide voor velen roet in het eten en daar werd in de evaluatie ook rekening mee gehouden. Alle kandidaten kregen dan ook een SeaZone-onderscheiding overhandigd door de burgemeester.

De Stad koos ervoor om de prijs te laten maken uit gerecycleerd materiaal en met een duidelijke link naar de zee. Het ontwerp is gemaakt door het creatief collectief ‘Atelier De Vonk’ dat vanuit haar werkruimte in het Oostendse O.666 afgedankt materiaal recupereert om er iets helemaal nieuws van te maken.

De jury verkoos het project ‘Seaprint’ van Ithaka vzw als het project met het meeste potentieel. Bovendien mag de winnaar zich op vrijdag 28 mei voorstellen tijdens de prestigieuze en internationale eindconferentie van het BluAct-project.

De SeaZone-competitie kon rekenen op medefinanciering van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het Urbact-programma.