Stad Oostende gaat de strijd aan met het coronavirus

Geplaatst op Posted in In de pers, Stad Oostende

Stad Oostende wil de risico’s zo veel mogelijk beperken in de strijd tegen het coronavirus (COVID-19). Daarom nam de Stad vandaag opnieuw tal van maatregelen. Tot eind maart worden alle eigen evenementen en bijeenkomsten, georganiseerd door de Stad, afgelast. Het zwembad, de bibliotheek en alle sportinfrastructuur blijven tot nader order gesloten.

Gisteren riep Stad Oostende al op om alle niet noodzakelijke activiteiten tot eind maart te annuleren of te verplaatsen. De Stad voegde vandaag ook zelf de daad bij het woord en laste onder andere Zilverrock, het Feest van de Sport, de jobbeurs voor jobstudenten, de aanplanting van het geboortebos en enkele handelaarsvergaderingen af. Het kunstenfestival The Crystal Ship wordt uitgesteld naar een latere datum.

Daarnaast werden ook maatregelen genomen voor alle ceremoniële evenementen. Zo gaan de huwelijken wel door, maar wordt er nadien geen receptie voorzien. Aan de koppels wordt gevraagd om enkel dichte familie en vrienden mee te brengen naar het Stadhuis. Koppels die hun huwelijk annuleren, krijgen het geld dat ze betaald hebben, terug. De jubileumvieringen van mensen die 50, 60, 65, … jaar gehuwd zijn, worden uitgesteld naar een latere datum. Ook alle voorziene plechtigheden en ontvangsten in het Stadhuis worden geannuleerd.

Kinderdagverblijven blijven open

Er werd beslist om zowel de bibliotheek als het zwembad tijdelijk te sluiten tot nader bericht. Ook alle sportinfrastructuur van Stad Oostende (Mr. V-Arena, De Schorre, Skatepark de Veiling,…) wordt tijdelijk gesloten. Alle woon- en zorgcentra blijven gesloten voor bezoekers tot 19 april 2020. Zorgverleners krijgen uiteraard wel toegang.

Op advies van Kind & Gezin en het Agentschap Zorg en Gezondheid blijven alle kinderdagverblijven en de gezinsopvang in Oostende voorlopig open. Sluiting is op dit moment niet aan de orde. Dit zou het contact met kwetsbare groepen net kunnen verhogen, bijvoorbeeld door opvang door grootouders. De medewerkers van de kinderdagverblijven en de gezinsopvang volgen de algemene aanbevelingen in verband met hygiëne nauwgezet op.

Dienstverlening en personeel

De stad onderzoekt alle mogelijkheden om het personeel te beschermen en wil tegelijkertijd de dienstverlening zo goed mogelijk verzekeren. Op korte termijn worden de mogelijkheden onderzocht voor thuiswerk, in eerste instantie voor personeelsleden die in een risicogroep zitten. Het personeelsrestaurant van de Stad Oostende, dat zich in het woonzorgcentrum De Boarebreker bevindt, werd gesloten.

De Stad Oostende bundelt alle info en updates op de stedelijke website. Op de overzichtspagina www.oostende.be/coronavirus staan naast nieuwsberichten en aanbevelingen ook een liveblog die overdag constant geüpdatet wordt met alle nieuws. Er is ook een lijst van alle geannuleerde evenementen in Oostende. Op de stadswebsite zijn gisteren 15.000 en vandaag 18.000 paginabezoeken geregistreerd, de overgrote meerderheid op pagina’s in verband met het coronavirus. Ook op de sociale media-accounts van Stad Oostende, zoals Twitter en Facebook, komen regelmatig updates.