Stad Oostende en Inter organiseren testdag met innovatief strandmateriaal voor mensen met een beperking

Geplaatst op Posted in Stad Oostende, Toegankelijkheid

Onder de noemer ‘Zon, Zee… Zorgeloos’ kunnen minder mobiele personen ook dit jaar weer genieten van een aangepaste strandbeleving, in verschillende kustgemeenten waaronder Stad Oostende. Al 15 jaar zorgt ZZZ voor een toegankelijk strand voor iedereen, met behulp van enthousiaste jobstudenten en met aangepaste hulpmiddelen. Die hulpmiddelen evolueren constant. Daarom was er vandaag een testdag waarbij de deelnemende kustgemeenten de allernieuwste snufjes konden uittesten op het strand van Oostende.

Je verplaatsen op het strand is niet altijd evident. Een toegankelijk strand is handig voor alle doelgroepen: jonge ouders met een kinderwagen, kleine kinderen op een loopfietsje en mensen met een verminderde mobiliteit. Voor deze doelgroep maakte stad Oostende een stuk strand toegankelijk, ter hoogte van de Diksmuidestraat, waar ook de voorziening Zon, Zee, Zorgeloos zich bevindt. “Elke zomer staat op deze locatie een team enthousiaste jobstudenten klaar om minder mobiele mensen bij te staan. Ze bieden een helpende hand maar ook verschillende hulpmiddelen aan waardoor iedereen volop kan genieten van het strand en het zeewater”, zegt schepen van Toegankelijkheid Hina Bhatti.

Toegankelijk strand

Zon, Zee… Zorgeloos is een project van Inter, de provincie West-Vlaanderen en de deelnemende kustgemeenten. In 2006 sloegen ze de handen in elkaar om de kustbeleving voor iedereen toegankelijk te maken. Alle kustgemeenten die deelnemen, voorzien een toegankelijk toilet, een verzorgingsruimte, voorbehouden parkeerplekken, een toegankelijke strandtoegang met verhard pad en strand- en zeerolstoelen die gratis te ontlenen zijn.

Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu, provincie West-Vlaanderen: “Momenteel zijn zes kustgemeenten ingestapt: Oostende, Nieuwpoort, De Haan, Zeebrugge, De Panne en Bredene. Samen zorgen ze voor acht toegankelijke locaties op het strand. De ambitie is een volledig toegankelijke kuststrook. We zijn overtuigd van het belang van ‘Zon, Zee… Zorgeloos’. Het project is een unieke combinatie van een aantal infrastructuuringrepen en het inzetten van opgeleide assistenten om hulp te verlenen aan mensen met een beperking om zich op het strand te begeven.”

Ervaringsdeskundigen testen innovaties

Dit jaar wenst Stad Oostende zijn aanbod aan toegankelijk strandmateriaal voor ZZZ uit te breiden door de aankoop van een elektrische alleterreinrolstoel. Daarmee kan men helemaal zelfstandig in het zand rijden. Enkele ervaringsdeskundigen kregen de unieke kans om de producten te onderwerpen aan een test op het Oostendse strand. Ze testten onder meer uitrolmatten en verharde matten en ook diverse types van elektrische strandrolstoelen passeren de revue. De ervaringen van het testpanel zullen cruciaal zijn voor de aankoopbeslissing van Stad Oostende.

Schepen Hina Bhatti: “We zochten een oplossing zodat mensen in een rolstoel zich ongehinderd en zelfstandig op het strand zouden kunnen begeven. Zo ontdekten we de elektrische alleterreinrolstoel. Er zijn meerdere types en formules op de markt. Binnen- en buitenlandse bedrijven komen hun producten voorstellen. We besloten om de demonstratie uit te breiden naar een echte testdag van diverse innovatieve hulpmiddelen, waarvoor alle kustgemeenten met een ZZZ-strand werden uitgenodigd.”

Ook Inter, het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid dat Zon, Zee… Zorgeloos coördineert, is bij het testevent aanwezig. Algemeen directeur Wendy Metten: “Iedereen overal laten meedoen, daar doen we het voor! Elke zomer zorgen we dat meer dan 3.000 personen en hun gezinnen genieten van een toegankelijk strand. En met deze innovaties gaan nog meer mensen kunnen genieten van het strand en de zee. Een fijn initiatief van de stad Oostende en een meerwaarde voor het toegankelijk toerisme in Vlaanderen.”

Toerisme voor iedereen

Het voorbije jaar maakte duidelijk dat vakantie in eigen land voor iedereen belangrijk is. Oostende betekent voor vele mensen even alle zorgen laten waaien en volop genieten van de natuur en de omgeving. Schepen van Vrije Tijd Bart Plasschaert: “Met de vrijetijdskalender voor de zomer zetten we in op een inclusief aanbod en familiegerichte strandbeleving. Een maximale toegankelijkheid voor zowel mobiele als minder mobiele mensen is hierbij essentieel. Met deze hulpverlening bieden we alle bezoekers de mogelijkheid om deel te nemen aan de strandactiviteiten.”