Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (25/05)

Geplaatst op Posted in COVID-19

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Oostende is de afgelopen week lichtjes gedaald naar 99. Daarmee is de stevige daling van vorige week bevestigd. De woonzorgcentra zijn coronavrij en ook in de ziekenhuizen en scholen is de situatie verbeterd. Ondertussen kreeg 57% van de meerderjarige Oostendenaars al een eerste prik met het coronavaccin. Begin juni zal de vaccinatiecampagne nog een versnelling hoger schakelen.

De afgelopen week werden er in Oostende 99 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Daarmee wordt de sterke daling in vergelijking met vorige week bevestigd. Relatief waren er in Oostende ongeveer 138,2 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 9% van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (9). Jongeren en kinderen onder de 19 waren goed voor 25,3% van de besmettingen. De positiviteitsratio blijft hoog: vorige week werden in het testcentrum 781 coronatesten afgelegd, waarvan 88 (ofwel 11,3%) een positief testresultaat opleverden.

Woonzorgcentra, ziekenhuizen en scholen

In de Oostendse woonzorgcentra zijn er geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld bij bewoners.

In AZ Damiaan worden momenteel 11 patiënten met Covid verzorgd, van wie er 2 intensieve zorgen krijgen. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden 6 patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, van wie 2 op de afdeling Intensieve Zorgen.

Het aantal coronabesmettingen binnen Oostendse scholen is verder gezakt. Vorige week zijn nog 7 leerlingen positief getest op school, verspreid over vier scholen. De andere besmettingen bij de jongeren zijn opgedaan buiten de school, meestal in gezinsverband

Vaccinaties: begin juni nog een extra tempoversnelling

57% van de meerderjarige Oostendenaars kreeg intussen minstens één prik met het vaccin: in woonzorgcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en in het vaccinatiecentrum Kursaal. Bij de Oostendse 65-plussers is dat 97%.

In het vaccinatiecentrum zelf werden op vandaag al 48.865 prikken gezet, waarvan 11.434 tweede prikken. Deze week zijn er ongeveer 4.500 vaccins gepland, volgende week 8.700 en in de week van 7 juni ongeveer 12.000. Door die stevige verhoging van het aantal geleverde vaccins, zal het vaccinatiecentrum het aantal vaccinatielijnen dan ook verhogen. Op dit moment zijn er 4 lijnen actief, maar er is capaciteit om naar 8 lijnen te gaan.

Handhaving

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er werden afgelopen week 4 “corona-pv’s” opgesteld in Oostende. Het gaat om 4 handelszaken die zich niet aan de regels hielden en na verschillende verwittigingen een proces-verbaal kregen.