Stad onderzoekt mogelijkheden voor nieuw dierenasiel

Geplaatst op Posted in Stad Oostende
Stad Oostende bekijkt momenteel alternatieve pistes om de bouw van het nieuwe dierenasiel mee mogelijk te maken. Binnenkort is er nieuw overleg gepland met het Blauwe Kruis om de opties onder de loep te nemen en concrete afspraken te maken.


Op 9 oktober 2020 leverde Stad Oostende een omgevingsvergunning af voor de bouw van het nieuwe dierenasiel na de sloop van de huidige gebouwen. In 2018 ondersteunde Stad Oostende hiervoor de opzet van een crowdfunding om het project te financieren. Het Blauwe Kruis kon hiermee een aanzienlijk bedrag ophalen.

Het vorige bestuur beloofde het Blauw Kruis om de helft van het volgens hen noodzakelijke bedrag voor het nieuwe dierenasiel – zo’n €500.000 – te betalen. Alleen werden de centen hiervoor nooit ingeschreven op de begroting en ontbreekt ook de juridische grond. Een lokale overheid kan immers niet zomaar geld geven aan een vzw, er zijn regels en voorwaarden die nageleefd moeten worden.

Nieuw overleg

Het stadsbestuur draagt dierenwelzijn hoog in het vaandel. Daarom onderzoekt het momenteel samen met de stadsadministratie enkele alternatieve opties om de bouw mogelijk te maken.

Binnenkort is er nieuw overleg gepland met het bestuur van het Blauwe Kruis om een aantal mogelijke pistes te bespreken. Zomaar een half miljoen euro sponsoren met belastinggeld is allesbehalve evident. Een aantal financiële en administratieve/juridische zaken moeten eerst goed overwogen worden.

De mensen van het Blauwe Kruis weten dat hun werking ons nauw aan het hart ligt. We zullen er dan ook samen voor zorgen dat er een oplossing uit de bus komt zodat de dieren en de vrijwilligers in de toekomst kunnen genieten van een gloednieuw onderkomen.