Spannende prijsuitreiking van de Oostendse Huwelijksgedichtenwedstrijd

Geplaatst op Posted in Burgerzaken

Op zaterdag 15 februari was het zover en mocht schepen Hina Bhatti (Open Vld) eindelijk de winnaar van haar huwelijksgedichtenwedstrijd bekend maken. Het was een spannend moment want onder de vele inzendingen zat heel wat moois. De jury koos uiteindelijk een gedicht in een sappig  Oostends dialect: ‘Trouwertjes’ van mevrouw Marie Ahlers ging met de hoofdprijs lopen.

Laagdrempelige wedstrijd

Oostendenaar zijn was de enige voorwaarde om te kunnen deelnemen aan de huwelijksgedichtenwedstrijd van stad Oostende. Dit maakte van de wedstrijd voor en door Oostendenaren een heel toegankelijk en laagdrempelig platform. Met 93 inzendingen van 56 verschillende dichters was deze eerste editie 2019 dan ook een voltreffer.

De jury en haar werkwijze

De juryleden die over de ingezonden werken moesten oordelen, waren niet van de minste. Peter Van Heirseele, Katia Belloy, Onno van Gelder jr., Erna Schelstraete en Martin Heylen delen dezelfde passie voor taal en zijn er allemaal professioneel mee bezig. Zij namen de 93 inzendingen aandachtig door en maakten voor zichzelf een eerste selectie.

Schepen Bhatti legt uit: “ De jury kreeg geen regels opgelegd. Ik vertrouwde volledig op hun ervaring en kennis. Ze zijn in eerste instantie afgegaan op hun buikgevoel. Pas daarna hebben ze onderling overlegd om tot dit resultaat te komen.”

De winnaars werden op zaterdag 15 februari bekend gemaakt. Mevrouw Marie Ahlers sleepte de hoofdprijs in de wacht met ‘Trouwertjes’, een gedicht in het Oostends dialect. Het gedicht werd geprezen om zijn originaliteit en spitsvondigheid. Daarnaast werden er ook 5 ex aequo prijzen uitgereikt en selecteerde de jury nog eens  20 kwaliteitsvolle gedichten die alle in één bundel komen te staan.

Een spannende uitreiking

De uitreiking zelf verliep met de nodige spanning. Tijdens de heftige jureringsdebatten die aan de prijsuitreiking vooraf gingen, verloren de juryleden de gedichten en de uitslag van de wedstrijd. Even dacht de schepen dat de uitreiking niet door zou kunnen gaan. De juryleden vonden alle documenten gelukkig net op tijd terug waardoor de festiviteit op de valreep toch kon plaatsvinden.

De jongste deelnemertjes

“Niet enkel de zes mooiste gedichten werden in de kijker gezet. Ook de jongste deelnemers kregen een pluim”, vertelt de schepen. “Lene Verduyn (9 jaar) en Zita Inghelbrecht (11 jaar) stuurden beiden een mooi liefdesgedicht in. Fantastisch dat zulke jonge deelnemertjes dit platform hebben ontdekt. We beloonden hun inspanning met een geschenkje en door hun gedichten voor te lezen. We hopen dat ze een voorbeeld en een stimulans zijn voor andere jongeren om bij een volgende editie ook hun pennenvruchten in te sturen”, aldus een trotse schepen Bhatti.

De huwelijksgedichtenbundel

De 6 winnende en 20 geselecteerde gedichten komen in één bundel te staan, waaruit de trouwers zullen kunnen kiezen. Dit gedicht wordt dan voorgelezen tijdens het huwelijksceremonieel. Achterin de bundel komt een lijst met de namen van alle deelnemers.

Een platform voor iedereen

“We geven Oostends talent een platform en betrekken de Oostendenaren bij hetgeen hier in het stadhuis gebeurt. Zo maken we samen onze stad weer een beetje mooier”, besluit schepen Hina Bhatti (Open Vld).