Foto: VRT

Bart Tommelein pleit voor expertenregering: “Die kan het land besturen terwijl politici regeerakkoord maken”

Geplaatst op Posted in In de pers

VRT.BE door Fabian Lefevere // Tommelein wil het zoals in Oostenrijk, waar experten van mei 2019 tot begin dit jaar het land bestuurden. Alleen, de Belgische wet laat dat niet toe en die zou dus moeten veranderd worden.

Toen de regering in Oostenrijk viel in de lente van 2019, nam een ploeg van experten het meteen over. Niet zonder succes: die regering werd de populairste in lange tijd in Oostenrijk.

Het systeem bestaat overigens niet enkel daar. Bijvoorbeeld in Italië leidde Mario Monti, professor en voormalig Eurocommissaris, in 2011 en 2012 een regering van technocraten, die Italië door de moeilijkste momenten van de financiële crisis leidde.

Zoiets wil Tommelein dus ook in België: een expertenkabinet van hoge ambtenaren, eventueel aangevuld met experten van buitenaf. “Terwijl de politici onderhandelen over een regeerakkoord. Want nu zitten we al voor de tweede keer op tien jaar tijd in een situatie waarin de onderhandelingen maar blijven aanslepen. Er worden veto’s gesteld en zwartepieten uitgedeeld en de mensen staan daar stomverbaasd op te kijken. Je krijgt dat niet meer uitgelegd.”

Tommeleins voorstel is op dit moment nog science fiction. In Oostenrijk is de mogelijkheid tot een expertenregering in de wet vastgelegd, in België is dat niet zo. Dus eerst moet de wet veranderen. “We moeten die optie toch bekijken”, zegt Tommelein. “Want in andere landen organseren ze nieuwe verkiezingen, maar dat is toch ook niet altijd goed.”

Laat een reactie achter