Ondernemers tevreden met gratis energiescan voor kmo’s

Geplaatst op Posted in Economisch Huis, Stad Oostende

In september 2021 lanceerde het Energiehuis Oostende, in samenwerking met het Economisch Huis Oostende een oproep bij Oostendse kmo’s om een gratis energiescan te laten uitvoeren. Intussen kregen reeds 44 kmo’s tips om hun energieverbruik aan te passen en hun energiefactuur te doen dalen.

Kmo’s in Oostende konden sinds vorig jaar een gratis energiescan aanvragen en dat was meteen een schot in de roos. Het doel was om 25 bedrijven per jaar warm te maken om een energiescan te laten uitvoeren en hen op die manier te laten zien hoe ze energievriendelijker kunnen werken. Ondernemers zijn namelijk cruciale partners in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Een energiescan is dan ook heel vaak een quick-win. Het is goed voor de portemonnee, maar ook voor de CO²-reductie en dus voor een leefbare Stad aan Zee.

Tevreden ondernemers

De energiescan kwam op het juiste moment nu de energieprijzen de pan uitswingen. 44 ondernemers lieten al een gratis energiescan uitvoeren, waarna ze al een eerste tip kregen om hun energieverbruik fors te doen dalen. De ondernemers ervaarden een daling in hun energiefactuur en door de kleine veranderingen werd hun zaak aangenamer. Onder andere Hotel Ostend, Oogcentrum Oostende en La Couronne maakten gebruik van deze service.

Deskundig advies leidt tot energiebesparende ingrepen

Alexander Piers, General Manager van Hotel Ostend getuigt over deze ervaring:

“Het was voor mij heel leerrijk om samen de verschillende delen van het hotel te overlopen. Als hotelier ben je je wel bewust dat je met energiebesparende ingrepen rekening moet houden, maar sommige evidente interventies zien wij niet altijd omdat wij gewoonweg onvoldoende kennis hebben.”

“Die aanvullende informatiebron was echt een meerwaarde. We hebben na de scan ook wat ingrepen gerealiseerd en gepland voor de nabije toekomst, zoals de aankoop van de warmtekrachtkoppeling (WKK), isolatiemaatregelen, aankoop van een nieuwe afwasmachine en andere besparende maatregelen die betrekking hebben op verlichting en waterverbruik.”

Een externe deskundige kwam bij alle zaken een halve dag langs om het gebouw energetisch door te lichten.

Kleine ingrepen hebben onmiddellijk effect op energieverbruik

Ook Oogcentrum Oostende liet een energiescan uitvoeren. Dokter Reynders vond het een heel leerrijke ervaring:

“We leerden onze zwaktes en sterktes kennen en waren blij met het gedetailleerd rapport dat we achteraf kregen. Ondertussen hebben we al contact opgenomen met onze installateur om enkele reparaties en verbeteringen door te voeren om zo ecologischer en energiebesparend te werken.”

Babs en Siska van La Couronne waren eveneens enthousiast:

“Op een positieve en kritische manier kregen we tips om – zelfs met kleine ingrepen – energie-efficiënter te werken. De motiverende aanpak van de adviseur heeft ons ertoe aangezet om hier onmiddellijk mee aan de slag te gaan.”