Menselijk afscheid

Geplaatst op Posted in Begraafplaatsen, Stad Oostende

Het reglement op de begraafplaatsen werd grondig herschreven. Het uitgangspunt is menselijkheid. Zo wordt het voortaan ook mogelijk om het lichaam van een geliefde thuis op te baren om in de vertrouwde omgeving afscheid te kunnen nemen. Een begraafplaats is voor velen dé plek om te rouwen, te herinneren en afscheid te nemen.

“De dood maakt pijnlijk deel uit van het leven. Het is belangrijk om ruimte te maken om te rouwen. Ook honden maken een rouwproces door wanneer hun baasje wegvalt. Veel honden zijn een deel van het gezin en zijn dus de steun en toeverlaat van zij die achterblijven. Daarom maken we het mogelijk om met je hond een bezoek te brengen aan de begraafplaats. Uiteraard rekenen we op respect en verantwoordelijkheid van de burger zodat de orde niet wordt verstoord, de honden moeten ook aangelijnd zijn”, aldus schepen Hina Bhatti.

Op vraag van gemeenteraadslid Charlotte De Backer wordt een koesterweide ingericht. “Het is belangrijk om op de begraafplaats ook een plek te hebben waar overleden kindjes kunnen herdacht worden. Zo’n speciaal voor hen ingerichte plaats kan veel troost bieden, in het bijzonder voor broertjes en zusjes. Op de nieuwe koesterweide zal je ook sterrenkindjes kunnen herdenken, zij verdienen die erkenning.”