Kustreddingsdienst krijgt 250.000 euro ondersteuning

Geplaatst op Posted in Vlaams Parlement

Vandaag dienden de meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement N-VA, CD&V en Open Vld een begrotingsamendement in om ervoor te zorgen dat de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) dit jaar 250.000 euro ondersteuning kan krijgen. Vlaams parlementslid en burgemeester van Oostende Bart Tommelein diende mee het amendement in en is tevreden. “Elk jaar opnieuw staan onze reddingsdiensten in voor de veiligheid van de baders. Hun werking is essentieel maar de financiering kwam in het gedrang. Dankzij deze aanpassing aan het uitgavendecreet kan de kustreddingsdienst dit jaar 250.000 euro ontvangen. Ook voor de komende jaren wil minister Demir voor structurele bijkomende financiering zorgen.”

De Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) staat in voor de veiligheid van bezoekers op het strand en in het water. Elk jaar worden honderden interventies gedaan voor mensen in de problemen op het strand en in zee. Zonder de aanwezigheid van de redders zou een aantal van deze incidenten hoogstwaarschijnlijk fataal aflopen.

Het budget van IKWV – lonen van de redders niet inbegrepen – kwam tot voor kort vanuit de 10 aangesloten kustgemeenten, de Vlaamse Overheid, afdeling scheepvaartbegeleiding, een private partner en de provincie West-Vlaanderen. Door de afslanking van de provincies vervalt de ondersteuning van de provincie West-Vlaanderen. Dit heeft een belangrijke impact op het werkingsbudget. Ook de maatregelen rond het coronavirus hebben een impact. De spreiding van bezoekers zorgt ervoor dat er meer redders nodig zijn. Daarnaast wordt er ook geïnvesteerd in extra beschermingsmateriaal.

Extra ondersteuning voor de kustreddingsdiensten was dan ook noodzakelijk. Daarom dienden de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld een begrotingsamendement in om ervoor te zorgen dat IKWV dit jaar 250.000 euro ondersteuning kan krijgen.

Vlaams parlementslid en burgemeester van Oostende Bart Tommelein diende mee het amendement in en is tevreden. “Elk jaar opnieuw staan onze reddingsdiensten in voor de veiligheid van de baders. Hun werking is essentieel maar de financiering kwam in het gedrang. Dankzij deze aanpassing aan het uitgavendecreet kan de kustreddingsdienst dit jaar 250.000 euro ontvangen. Ook voor de komende jaren wil minister Demir voor structurele bijkomende financiering zorgen.”