Hoffelijkheidsakkoord tussen uitgaansbuurt, Stad Oostende en de lokale politie voor coronaproof cafébezoek

Geplaatst op Posted in Politie, Stad Oostende, Uitgaan

De uitbaters van de horecazaken in de Langestraat hebben samen met Stad Oostende en de lokale politie overlegd over de veilige heropstart van de horeca. Het resultaat is een ‘hoffelijkheidsakkoord’. Stad Oostende ondersteunt de uitbaters ook bij hun communicatie met de cafébezoekers.

Sinds maandag 8 juni kunnen horecazaken opnieuw openen, zolang ze een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. De horeca is een belangrijke sector voor de stad aan zee, dus wil Stad Oostende hotels, restaurants en cafés maximaal ondersteunen bij de heropstart. Stad Oostende zat daarvoor rond de tafel met de uitbaters van de horecazaken uit de Langestraat en met de lokale politie.

Hoffelijkheidsakkoord

De nationale richtlijnen zijn duidelijk. De sociale afstand blijft belangrijk. Klanten kunnen enkel zittend aan tafel iets drinken en er wordt er alleen aan tafel bediend, niet aan de toog. Er mogen maximum tien personen per tafel samenzitten. Het personeel zal een mondmasker dragen en alle restaurants en cafés sluiten ten laatste om één uur ’s nachts. Samenscholingen blijven verboden, dus als een café vol zit, of na sluitingstijd, mogen mensen niet blijven rondhangen in de uitgangsbuurt.

Stad Oostende, Politie Oostende en de uitbaters van de cafés in de Langestraat beslisten om samen nog een aantal extra afspraken te maken en die vast te leggen in een ‘hoffelijkheidsakkoord’. Zo zijn de regels voor iedereen hetzelfde en voor iedereen duidelijk. Het doel is om een veilig maar ook gezellig cafébezoek te verzekeren.

De horeca-uitbaters van de Langestraat zullen de noodzakelijke ontsmettingsmiddelen voorzien en hun personeel goed informeren over de regels. In alle cafés zullen klanten hun laatste bestelling kunnen plaatsen om 00.30 uur en zal om 00.45 uur de muziek worden uitgezet. Op die manier kan iedereen zeker tegen de sluitingstijd de zaak verlaten. Ook met de nachtwinkels werd afgesproken dat ze tussen 00.30 en 01.00 uur geen alcohol meer zullen verkopen.

Communicatie naar de klanten

De Stad Oostende en de horeca-uitbaters van de Langestraat vinden het belangrijk dat iedereen goed op de hoogte is van alle richtlijnen. Daarom zullen in de cafés en in het straatbeeld affiches uithangen met daarop de belangrijkste afspraken (zie onderaan dit persbericht).

Na het overleg met de uitbaters van de Langestraat, wil Stad Oostende ook met andere cafés de dialoog aangaan. De stad keurde voorlopig al 51 aanvragen goed van horecazaken die hun terras willen uitbreiden om zo toch voldoende klanten te kunnen ontvangen, conform de afstandsregels. Er lopen nog een pak aanvragen die deze week behandeld zullen worden in een extra college.

Extra controle door politie

De lokale politie zal de uitbaters ondersteunen bij de naleving van de regels en extra controleren. Wie het te bont maakt, riskeert een boete, een bestuurlijke aanhouding of indien nodig zelfs een plaatsverbod voor de uitgaansbuurt.

“De politie zal aanwezig zijn op het terrein, zowel in burger als in uniform. We zullen de mensen vriendelijk attent maken op de afspraken. Tegen wie hardleers is zullen we streng optreden”, legt korpschef Philip Caestecker uit.

“Als horeca-uitbaters zijn we blij dat we op deze manier in overleg kunnen gaan met de stad en met politie. Ze hebben geluisterd naar onze bekommernissen. Samen willen we er ondanks de omstandigheden een mooie zomer van maken”, zegt Bart Boelens, voorzitter van horeca Middenkust.

“We zijn oprecht blij dat het uitgaansleven opnieuw van start kan gaan in onze bruisende stad. Onze horeca-ondernemers zetten zich hard in om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt”, aldus schepen van Samenleven Maxim Donck. “We proberen hen als stadsbestuur maximaal te ondersteunen” sluit burgemeester Bart Tommelein aan. “Als iedereen de afspraken goed opvolgt, zorgen we er samen voor dat een cafébezoek veilig maar vooral gezellig blijft!”