Een toegankelijke en kwalitatieve zorg dicht bij huis

Geplaatst op Posted in Stad Oostende

De oprichtingsakte voor vzwziekenhuisvereniging AZ Oostende werd ondertekend. Een mijlpaal richting 1
november 2023, de officiële start van het eengemaakte ziekenhuis.

We moeten een toegankelijke en kwalitatieve zorg dicht bij huis garanderen voor elke Oostendenaar.
“De fusie met AZ Sint-Jan Brugge kon dit niet langer waarborgen. Toezien hoe verschillende disciplines richting Brugge vertrokken én hoe AZ Damiaan zonder partner moest standhouden in een groot zorglandschap was geen optie. Kiezen voor defusie was een moeilijke maar juiste weg. Wie in de politiek geen of het makkelijke pad kiest, blijft beter aan de zijlijn”, aldus Danick Minne.

De eenmaking is een huzarenstukje dat minutieus wordt voorbereid. Patiënt én personeel staan centraal. Het stadsbestuur engageert zich voor het behoud van de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers. Een garantie die de stad ook gaf bij de overname van de thuiszorg door imens. Ook toen was er ongerustheid. Wie vandaag met die mensen spreekt, weet hoe tevreden ze zijn. Verandering zorgt voor stress waardoor heel wat verhalen circuleren. Zo zou de ene campus de andere onmiddellijk opslorpen. Fout! Dit is zelfs fysisch niet mogelijk want er is geen ruimte. Beide campussen behouden een volwaardige invulling. AZ Oostende campus Serruys en AZ Oostende campus Damiaan zijn communicerende vaten.

Burgemeester Bart Tommelein blijft een hand uitsteken naar het Brugse stadsbestuur en het ziekenhuislandschap om de regio naar een hoger niveau te tillen.