Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (4/05)

Geplaatst op Posted in COVID-19, Stad Oostende

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Oostende is de afgelopen week gedaald tot 141. Er zijn 14% minder besmettingen dan in de vorige weekcijfers. Ondertussen kreeg al 42% van de meerderjarige Oostendenaars een eerste prik met het coronavaccin. Vanaf zaterdag 8 mei gaan de terrassen weer open. Crowd control wordt opnieuw ingezet om eventuele drukte op een veilige manier op te vangen.

De afgelopen week werden er in Oostende 141 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dat is een daling met 14 % in vergelijking met de vorige weekcijfers. Relatief waren er in Oostende ongeveer 196,8 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 16,3% van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (23). Jongeren en kinderen onder de 19 waren goed voor 27,6% van de besmettingen. De positiviteitsratio blijft hoog: vorige week werden in het testcentrum 987 coronatesten afgelegd, waarvan 156 (ofwel 15,8%) een positief testresultaat opleverden.

Woonzorgcentra en ziekenhuizen

In de Oostendse woonzorgcentra zijn er geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld bij bewoners. Wel testte 1 gevaccineerd personeelslid van WZC Lacourt positief maar daar was geen hoogrisicocontact met patiënten.  In WZC Sint-Elisabeth testte een stagiaire positief, uit voorzorg werd een afdeling daarom preventief in isolatie geplaatst. In de Oostendse voorziening voor begeleid wonen waar een paar weken geleden een uitbraak was, zijn geen nieuwe besmettingen meer.

In AZ Damiaan worden momenteel 26 patiënten met Covid verzorgd, van wie er 7 intensieve zorgen krijgen. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden 11 patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, van wie 3 op de afdeling Intensieve Zorgen.

In de scholen (vooral lagere scholen) en in de kinderopvang neemt het aantal besmettingen toe.

Vaccinaties: meer dan 40% van de Oostendenaars kreeg eerste prik

42% van de meerderjarige Oostendenaars kreeg intussen minstens één prik met het vaccin: in woonzorgcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en in het vaccinatiecentrum Kursaal. Bij de Oostendse 65-plussers is dat 93%.

In het vaccinatiecentrum zelf werden op vandaag al 28.717 prikken gezet. In Kursaal zullen de komende week zo’n 7.500 vaccins toegediend worden, de week nadien zo’n 6000. Daar zitten veel 2e prikken bij.

Terrassen en crowd control

Vanaf zaterdag 8 mei gaan de terrassen weer open onder strikte voorwaarden. Ook in Oostende is heel wat extra terrasruimte aangevraagd en vergund. Om 22 uur moeten alle terrassen sluiten. Vanaf dit weekend wordt crowd control opnieuw opgestart om eventuele drukte op een veilige manier op te vangen. Wanneer het te druk wordt, grijpen de lokale politie en de stewards van het stadsteam in. Vanaf eind juni wordt ook het aanmeldingssysteem voor de stranden weer opgestart om de drukte op het strand te spreiden.

Handhaving

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er werden afgelopen week 14 “corona-pv’s” opgesteld in Oostende. Het gaat om 5 inbreuken op het verbod op samenscholingen, 8 keer voor het niet naleven van de avondklok en 1 handelszaak die zich niet aan de regels hield.