Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (27/04)

Geplaatst op Posted in COVID-19, Stad Oostende

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Oostende is de afgelopen week gestegen tot 164. Er zijn 22% procent meer besmettingen dan in de vorige weekcijfers. Er is wel goed nieuws uit het vaccinatiecentrum: bijna 37% van de meerderjarige Oostendenaars kreeg intussen een eerste prik met het coronavaccin. Na de 65-plussers zijn nu de risicopatiënten en zwangere vrouwen aan de beurt. Belangrijk: ook wie al gevaccineerd is, moet zich aan alle regels blijven houden om anderen te beschermen.

De afgelopen week werden er in Oostende 164 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dat is een stijging met 22% in vergelijking met de vorige weekcijfers. Relatief waren er in Oostende ongeveer 229 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 13,4% van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (22). Jongeren en kinderen onder de 19 waren goed voor 22,8% van de besmettingen. De positiviteitsratio blijft hoog: vorige week werden in het testcentrum 795 coronatesten afgelegd, waarvan 134 (ofwel 16,9%) een positief testresultaat opleverden.

Woonzorgcentra en ziekenhuizen

De Oostendse woonzorgcentra zijn intussen al twee maanden volledig coronavrij. In de Oostendse voorziening voor begeleid wonen die twee weken terug te kampen had met een uitbraak, zijn de afgelopen week nog 3 besmettingen bijgekomen: één bij een bewoner en twee bij personeelsleden. Er wordt twee keer per week getest, maar de uitbraak lijkt nu onder controle.

In AZ Damiaan worden momenteel 21 patiënten met Covid verzorgd, van wie er 6 intensieve zorgen krijgen. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden 13 patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, van wie 3 op de afdeling Intensieve Zorgen.

Vaccinaties: meer dan 1/3 Oostendenaars kreeg eerste prik

36,84% van de meerderjarige Oostendenaars kreeg intussen minstens één prik met het vaccin: in woonzorgcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en in het vaccinatiecentrum Kursaal. Bij de Oostendse 65-plussers is dat 82,69%.

In het vaccinatiecentrum zelf werden op vandaag al 23.611 prikken gezet, waarvan een kleine 1.500 tweede prikken. In Kursaal zullen de komende week zo’n 4.300 vaccins toegediend worden. De week nadien is er normaal opnieuw een stijging in het aantal aangeleverde vaccins en zullen er zo’n 7.500 vaccins gezet worden.

Nu meer dan 1 op 3 meerderjarige Oostendenaars een eerste prik kreeg, is het belangrijk om te benadrukken dat iedereen de regels tegen corona moet blijven volgen. Ook wie al een vaccin kreeg, moet nog steeds een mondmasker dragen op plaatsen waar dat nodig is, afstand houden en nauwe contacten beperken. Wie gevaccineerd is kan het virus nog doorgeven aan anderen. De vaccinatiecampagne loopt volop, maar enkel met solidariteit tot op het einde, kan het virus echt de kop ingedrukt worden.

Risicopatiënten en zwangere vrouwen krijgen nu prioriteit

Alle 65-plussers ontvingen intussen een uitnodiging voor een eerste prik. Sinds deze week worden ook de risicopatiënten uitgenodigd. Enkele dagen geleden lanceerde de Hoge Gezondheisraad het advies alle zwangere vrouwen prioritair gevaccineerd moeten worden. Wie hoogzwanger is, kan zich deze week al uitzonderlijk via de huisarts aanmelden. Andere zwangere vrouwen kunnen dat in de loop van volgende week. Deze doelgroep zal dan prioritair naar het Kursaal uitgenodigd worden.

Intussen schakelde het vaccinatiecentrum volledig over op de overkoepelende Vlaamse reservelijst QVAX. Deze lijst wordt gebruikt voor geannuleerde afspraken tot twee dagen voor de geplande vaccinatie. Om ook de last minute-annulaties en mensen die niet komen opdagen, op te vangen, besliste de Veiligheidscel om met een reservelijst te werken met daarin beroepscategorieën met een hoger risico. Deze reservelijst is volledig in lijn met de richtlijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De mensen op die reservelijst zullen de dag zelf nog opgeroepen worden zodat er geen vaccins verloren gaan. Het gaat onder andere om politie-agenten uit de interventieploegen, thuiszorgdiensten, straathoekwerkers, onthaalouders en medewerkers van kinderdagverblijven.

Maatregelen en handhaving

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er werden afgelopen week 23 “corona-pv’s” opgesteld in Oostende, een stijging in vergelijking met de vorige weken. Het gaat om 8 inbreuken op het verbod op samenscholingen, 9 keer voor het niet naleven van de avondklok, 3 mensen die de social distancing niet respecteerden, 1 proces-verbaal voor iemand die geen mondmasker droegen en 2 voor handelszaken die zich niet aan de regels hielden.