Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (01/06)

Geplaatst op Posted in COVID-19, Stad Oostende

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Oostende is de afgelopen week opnieuw sterk gedaald. De woonzorgcentra blijven coronavrij en ook in de ziekenhuizen en scholen is de situatie onder controle. Ondertussen kreeg 58% van de meerderjarige Oostendenaars al een eerste prik met het coronavaccin. In het testcentrum kan je enkel terecht na doorverwijzing van de huisarts.

De afgelopen week werden er in Oostende 49 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Na de sterke daling twee weken geleden, is dit nog eens een halvering in vergelijking met vorige week. Relatief waren er in Oostende ongeveer 68 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 18% van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (9). Jongeren en kinderen onder de 19 waren goed voor 14% van de besmettingen. De positiviteitsratio is intussen ook stevig gezakt: vorige week werden in het testcentrum 504 coronatesten afgelegd, waarvan 34 (ofwel 6,7%) een positief testresultaat opleverden.

Woonzorgcentra, ziekenhuizen en scholen

In de Oostendse woonzorgcentra zijn er geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld bij bewoners. In AZ Damiaan worden momenteel 6 patiënten met Covid verzorgd, van wie er 2 intensieve zorgen krijgen. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden 4 patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, van wie 1 op de afdeling Intensieve Zorgen.

Het aantal coronabesmettingen binnen Oostendse scholen is onder controle. Vorige week zijn nog 7 leerlingen uit het middelbaar onderwijs positief getest op school, verspreid over vijf verschillende scholen.

Mooie vaccinatiecijfers

58,13% van de meerderjarige Oostendenaars kreeg intussen minstens één prik met het vaccin: in woonzorgcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en in het vaccinatiecentrum Kursaal. Bij de Oostendse 65-plussers is dat 97,5%.

In het vaccinatiecentrum zelf werden op vandaag al 53.285 prikken gezet, waarvan 15.264 tweede prikken. Deze week zijn er ongeveer 8.700 vaccins gepland, waarvan 3.400 tweede prikken. Volgende week staan er ongeveer 11.500 vaccins op de agenda, waarvan 5.000 tweede dosissen.

Stad Oostende herhaalt graag de oproep om zo veel mogelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar het vaccinatiecentrum te komen. Zeker in de weekends en op zonnige dagen is dat de vlotste manier om het Kursaal te bereiken. Meer info over de bereikbaarheid en mobiliteit is terug te vinden op www.oostende.be/vaccinatie.

Testcentrum: enkel na doorverwijzing van de huisarts

In het testcentrum kan je enkel terecht voor testen die door het RIZIV zijn erkend: wanneer een huisarts je doorverwijst bij het vermoeden van een coronabesmetting of na een hoogrisicocontact. Het testcentrum is dus niet de plaats voor (niet terugbetaalde) preventieve coronatesten, bijvoorbeeld naar aanleiding van een geplande reis. Voor zo’n test kunnen mensen (tegen betaling) terecht bij de ziekenhuizen, de huisarts, private labo’s of bijvoorbeeld op de luchthaven.