Aanplanting geboortebos in het najaar aan de Karperstraat

Geplaatst op Posted in Burgerzaken, Stad Oostende

Stad Oostende voorziet jaarlijks een aanplantingsmoment van het geboortebos. Elk kersvers ‘Ostendenoartje’ krijgt er een eigen boompje. In het najaar van 2021 wordt een feestelijke aanplanting georganiseerd voor de kinderen die geboren werden in 2019 en 2020, op een gloednieuw perceel aan de Karperstraat.

Al sinds 1999 nodigt Stad Oostende alle jonge ouders uit om kort na de geboorte van hun kindje een boom aan te planten. Het Oostendse stadsrandbos breidt zo elk jaar uit met een 500-tal boompjes. Schepen van Burgerzaken Hina Bhatti: “Eind 2019 waren de beschikbare percelen rond de kinderboerderij volledig beplant. De Stad moest op zoek naar een nieuwe locatie. We kochten een perceel aan ter hoogte van de Karperstraat. Het gebied is 1,23 hectare groot en zal ruimte bieden aan zo’n 2.500 boompjes, zo kunnen we weer vijf jaar verder.”

Normaal gezien organiseert Stad Oostende jaarlijks een aanplantingsmoment. Het coronavirus strooide echter roet in het eten, waardoor er voor de pasgeborenen uit 2019 en 2020 nog geen boompjes werden aangeplant. Dankzij de de vlotte vaccinatiecampagne en de dalende trend van de besmettingscijfers kunnen we echter uitkijken naar een aantal versoepelingen. Stad Oostende besliste daarom om een feestelijk moment te organiseren in het najaar van 2021 op het gloednieuwe perceel. De ouders zullen hiervoor persoonlijk uitgenodigd worden. (lees verder onder de foto)

Betekenisvol gebaar

De aanplanting is om vele redenen belangrijk: bomen zijn de longen van de wereld. Het planten van een boom op de plaats waar je bent geboren, is een symbolisch gebaar: ‘hier hoor ik thuis’. Schepen van Mens & Milieu Silke Beirens: “Bij elke aanplanting zorgen we voor een gelaagde en inheemse mix aan bomen en struiken: eik, els, hazelaar, kardinaalsmuts, wilg, olm, lijsterbes, … Deze variatie zorgt voor een bijzondere soortenrijkdom in het bos. Het plantgoed trekt bijen, vlinders en andere insecten aan die op hun beurt weer voer zijn voor vogels en vleermuizen. Zo bouwen we steeds verder aan de kwaliteit van het stadsrandbos.”

Elk boompje is een feest

“We zijn verheugd met de nieuwe locatie ter hoogte van de Karperstraat en kijken uit naar het moment waarop we opnieuw samen met onze jonge Oostendse gezinnen een steentje kunnen bijdragen aan de groei van het stadsrandbos, de groene long van Oostende. Net zoals het bos zijn ook de jonge mensen de zuurstof voor onze stad. De uitbreiding van het geboortebos is daarom elk jaar opnieuw een feest”, aldus schepen Hina Bhatti.