Allerheiligenperiode: Stad Oostende neemt tal van maatregelen

Geplaatst op Posted in Burgerzaken

Binnenkort start de periode waarin veel mensen extra stilstaan bij het verlies van familie of dierbaren. Stad Oostende wil zorgen dat dit veilig kan verlopen door een hele reeks extra maatregelen. Aan iedereen wordt gevraagd om de begraafplaatsen te vermijden in het drukste weekend van 1 november. “We roepen op om die dag om 11 uur een bloemetje voor de deur, het raam of op het balkon te plaatsen, om zo van thuis uit medeleven en solidariteit te tonen”, aldus schepen Hina Bhatti.

De periode rond 1 november is traditioneel een drukke periode op alle begraafplaatsen. Omdat het coronavirus nog steeds volop circuleert, neemt Stad Oostende een aantal maatregelen om de veiligheid te garanderen.

Vermijd de drukste dagen en draag een mondmasker

Stad Oostende vraagt aan alle inwoners om hun bezoek aan de begraafplaatsen zo veel mogelijk te spreiden. Er wordt afgeraden om op zaterdag 31 oktober of zondag 1 november langs te gaan op het kerkhof, omdat het dan erg druk zou kunnen worden. Stad Oostende wil op die manier samenscholingen en onnodige contacten tussen mensen vermijden.

Eerder besliste de Provincie West-Vlaanderen al dat mondmaskers verplicht zijn op alle begraafplaatsen tussen zaterdag 24/10 en zondag 08/11. Aan de ingang van de vijf Oostendse begraafplaatsen zullen bordjes geplaatst worden om dat duidelijk te maken en er zal handgel aanwezig zijn. “Op begraafplaatsen die dat toelaten, komt er een aparte in- en uitgang”, vult Schepen Bhatti aan. “We vragen aan de bezoekers om steeds goed rechts te houden op de brede paden op de begraafplaatsen. Dat zal duidelijk aangegeven staan.”

Kort kerkhofbezoek

Tijdens de allerheiligenperiode zullen wijkagenten van de Lokale Politie Oostende samen met gemeenschapswachten een oogje in het zeil houden op de begraafplaatsen, zodat alles veilig verloopt. Naast de mondmaskerplicht gelden daar de algemene regels. Zo kan je buiten maximaal samenkomen met vier personen, met uitzondering voor gezinsleden die onder één dak wonen. Stad Oostende vraagt om het bezoek aan het kerkhof kort te houden, enkel in gezinsverband te komen en er niet te blijven hangen.

De gieters op de begraafplaatsen zullen worden weggenomen vanaf 24 oktober, want het is niet haalbaar om die na elk gebruik te ontsmetten. Ook de toiletten op de verschillende begraafplaatsen zullen gesloten blijven. De verkoop van chrysanten aan de ingang van de begraafplaatsen zal verlopen volgens de coronaregels van de markten: de verkopers dragen verplicht een mondmasker en de sociale afstand moet gerespecteerd worden.

Stuiverstraat: extra maatregelen

Op de grootste begraafplaats van Oostende, aan de Stuiverstraat, gelden nog een aantal specifieke maatregelen. Het kantoor op die begraafplaats kan in de huidige omstandigheden niet bemand worden. Wie vragen heeft, bijvoorbeeld over de locatie of de concessie van een graf, kan vooraf terecht bij de dienst Burgerzaken (via 059 80 55 00 of via burgerzaken@oostende.be). Via www.oostende.be/begraafplaatsen kunnen mensen ook online de locatie van het graf van een overleden familielid of dierbare opzoeken.

“Het golfkarretje op de begraafplaats Stuiverstraat kan dit jaar wel ingezet worden”, zegt schepen Bhatti. “De chauffeur draagt een mondmasker en ontsmet het karretje na elke rit. Zo kunnen ook de minder mobiele mensen in deze moeilijke omstandigheden hun dierbaren herdenken.”

Beperkte ceremonie en coronaproof cultuurevenement REVEIL

Stad Oostende past ook de eigen jaarlijkse ceremonie aan op zondag 1 november. “Een heel beperkte delegatie van het College van Burgemeester en Schepenen en de Lokale Politie zal rond 11 uur bloemen neerleggen op de begraafplaats aan de Stuiverstraat”, aldus schepen Bhatti. “Hierbij is geen publiek toegelaten en er zal geen uitgebreide muzikale omkadering zijn zoals gewoonlijk.”

Diezelfde dag vindt om 16 uur het cultuurevenement REVEIL plaats. REVEIL is een cultureel programma voor beperkt publiek dat volledig coronaproof wordt georganiseerd. Alles gaat door in en rond de kerk Onze Lieve Vrouw ter Duinen, beter gekend als het Duinenkerkje, in Mariakerke. Er zal dit jaar extra stilgestaan worden bij iedereen die overleden is aan COVID-19. Inschrijven op voorhand is noodzakelijk.

Alternatief eerbetoon voor de overledenen

Schepen voor Burgerzaken Hina Bhatti lanceert ook graag een alternatief voor het kerkhofbezoek op 1 november: “We roepen alle Oostendenaren op om zondag 1 november om 11 uur een een bloemetje te zetten aan het raam, voor de deur of op het balkon. Zo brengen we samen een veilig eerbetoon aan alle dierbaren die overleden zijn. Met dit solidaire signaal tonen we in deze moeilijke tijden ons medeleven met iedereen die iemand verloren is.”

Samengevat nog eens alle maatregelen op de Oostendse begraafplaatsen op een rijtje gezet:

– Probeer het bezoek aan de begraafplaatsen te spreiden en vermijd om langs te komen op het drukke Allerheiligenweekend.
– Een mondmasker dragen is verplicht tussen 24/10 en 8/11
– Gebruik de aparte in- en uitgang als die er is, houd rechts op de paden, gebruik handgel, houd het bezoek kort en kom enkel met het gezin of maximum met een groepje van vier mensen.
– Wegens besmettingsgevaar blijven de toiletten zijn gesloten, net als het kantoor in de Stuiverstraat. Er zullen geen gieters beschikbaar zijn.