Omwille van de strenge coronamaatregelen is de werking van veel Oostendse verenigingen grondig verstoord. Veel van hen houden in de eindejaarsperiode een deur-aan-deurverkoop ten voordele van de eigen werking, maar die kunnen dit jaar niet doorgaan. Stad Oostende speelt hier op in en organiseert een coronaproof afhaalpunt aan Sportcentrum Mr. V-Arena, speciaal voor ‘occasionele verkopen’.
Ook voor de vele jeugd-, sport- en culturele verenigingen zijn het moeilijke tijden. Door de strenge coronamaatregelen is hun werking verstoord. Activiteiten werden net als in de eerste lockdown geannuleerd en ook occasionele verkopen (pannenkoeken, soep, snoepgoed…) als fondsenwerving komen in het gedrang. De huidige coronaregels laten niet toe dat verenigingen deur aan deur verkopen of producten aan huis leveren.
Steun en veerkracht
Een afhaalpunt organiseren mag wel, maar dat moet dan in samenwerking met een bestaande winkel of in een afhaalpunt onder toezicht van de stad of gemeente.
In veel gemeenten wordt het organiseren van dergelijke acties niet toegestaan. Uit een studie van de Koning Boudewijnstichting blijkt dat het voorbije jaar de helft van de verenigingen hun financiële situatie achteruit zag gaan, 65% zag vooral de opbrengsten uit de verkoop dalen. Het is dus ontzettend belangrijk voor de Oostendse verenigingen dat we hen blijven ondersteunen op een manier waarop ze zelf veerkracht kunnen tonen.
Daarom start Stad Oostende vanaf deze week met een afhaalpunt aan de Mr. V-Arena, in de Sportparklaan. Alle Oostendenaars kunnen hiervan gebruik maken, zodat ze bij een occasionele verkoop hun producten op een veilige manier kunnen laten afhalen door iedereen die de actie wenst te steunen.
Veiligheid primeert
Stad Oostende ziet erop toe dat alles coronaveilig verloopt. Zo zal het afhaalpunt buiten georganiseerd worden. Afstand houden, handgel gebruiken en een mondmasker dragen, is verplicht. Je zal niet met cash geld kunnen betalen, enkel contactloos of op voorhand. De verenigingen mogen zelf ondersteuning bieden bij het afhaalpunt, onder toezicht van medewerkers van de stad.
Er zijn ook duidelijke richtlijnen over welke producten de verenigingen via het afhaalpunt aan de man kunnen brengen. Aangekochte goederen doorverkopen, zowel voeding als non-food, vormt geen probleem. Zelfgemaakte etenswaren of pakketten met voeding (zoals ontbijtmanden) kunnen niet, tenzij ze bereid worden door een professionele traiteur of cateraar. Verenigingen mogen daarbij niet helpen. Ze mogen wel non-food artikelen knutselen om dan te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan postkaarten, kaarsen of bloemstukken.
Alle richtlijnen op een rijtje
Kan de vereniging de goederen leveren?
Neen, de vereniging zelf mag geen goederen leveren aan de deur/aan huis. De vereniging kan wel samenwerken met een professionele handelaar/horecazaak/leverancier om de levering te laten doen in plaats van de vereniging. De vereniging mag meehelpen bij de levering onder toezicht van Stad Oostende.
Kan de vereniging de goederen laten afhalen?
Ja, de vereniging kan de goederen laten afhalen aan een door de gemeente ingericht afhaalpunt of via een bestaande winkel of bestaand afhaalpunt.
De vereniging mag helpen bij het afhalen van de goederen maar dit moet gebeuren onder toezicht van de gemeente of van het bestaande afhaalpunt/de bestaande winkel.
Welke goederen kunnen door verenigingen verkocht worden?
- Aangekochte goederen die doorverkocht worden (bvb. industriële koeken, pannenkoeken, chocolade reeds verpakt, postkaarten, balpennen, sleutelhangers…)
- Etenswaren (bvb. spaghetti, zelf gemaakte pannenkoeken, soep, hutsepot …) enkel indien bereid door een professionele traiteur/cateraar/restaurateur… De vereniging mag hierbij niet helpen.
- Niet-etenswaren die zelf gemaakt worden (bvb. kaarsen, zelf gemaakte postkaarten…)
- Samengestelde pakketten (bvb. ontbijtmand): dit kan, maar de pakketten mogen niet door de vereniging samengesteld worden enkel door een professionele instantie.
Waaraan moet het afhaalpunt voldoen?
- Het afhaalpunt bevindt zich aan de buitenzijde van het gebouw
- Er moet steeds een afstand van 1,5 m tussen elke persoon worden bewaard
- Zowel de aanbieder als de afhaler moeten een mondmasker dragen
- De activiteit moet zo worden georganiseerd dat samenscholingen worden vermeden
- Er moeten handhygiëneproducten beschikbaar zijn voor aanbieder en afhaler
- De afhaling gebeurt bij voorkeur op reservatie/via tijdslots
- Geen cash geld, maar vooraf betaling of contactloos ter plaatse
- De vereniging mag ondersteuning geven aan het afhaalpunt, maar dit moet onder toezicht gebeuren van de gemeente of de winkel/horecazaak/traiteur/cateraar/ restaurateur
De vereniging mag ondersteuning geven aan het afhaalpunt, onder permanent toezicht van de Stad. De Stad ziet er tevens op toe dat alles coronaproof plaatsvindt.