Zon, Zee…Zorgeloos open in paasvakantie en weekends

Geplaatst op Posted in Stad Oostende, Toegankelijkheid

Onder de noemer ‘Zon, Zee… Zorgeloos’ kunnen minder mobiele personen al vanaf de paasvakantie genieten van een aangepaste strandbeleving in Stad Oostende. Het is daarmee de eerste (kust)stad/gemeente die de deuren van Zon, Zee,…Zorgeloos ook buiten de zomermaanden opent. Bij de container van Zon, Zee…Zorgeloos kunnen bezoekers terecht voor toegankelijk strandmateriaal.

Een toegankelijk strand is handig voor alle doelgroepen: jonge ouders met een kinderwagen, kleine kinderen op een loopfietsje en mensen met een verminderde mobiliteit. Voor deze doelgroep maakte Stad Oostende een stuk strand toegankelijk, ter hoogte van de Diksmuidestraat, waar ook de voorziening Zon, Zee, Zorgeloos zich bevindt. Schepen Hina Bhatti: “Toegankelijkheid blijft een dagelijkse uitdaging. Stad Oostende blijft hierop de komende jaren verder inzetten. We streven naar een maximale deelname aan de samenleving want ook minder mobiele mensen moeten zorgeloos kunnen genieten van zon, zee en het strand”.

Toegankelijk strand

Zon, Zee… Zorgeloos is een project van Inter, de provincie West-Vlaanderen en de deelnemende kustgemeenten. In 2006 sloegen ze de handen in elkaar om de kustbeleving voor iedereen toegankelijk te maken. Zo is er in Oostende een toegankelijk toilet bij het strand aan de parking ter hoogte van de Diksmuidestraat, een toegankelijke omkleedruimte met douche, hooglaagbed en tillift, voorbehouden parkeerplaatsen, een toegankelijke tramhalte (Ravelingen) en strandrolstoelen die gratis te ontlenen zijn.

Uitgebreide openingsuren

De container van Zon, Zee…Zorgeloos is nu ook al vanaf de paasvakantie open in Oostende. Stad Oostende is daarmee de eerste stad die de deuren van Zon, Zee…Zorgeloos ook buiten de zomermaanden opent. Tijdens de paas- en zomervakantie is de container elke dag open van 10.30 tot 18.30 uur. Van april tot en met 2 oktober (buiten de vakanties) is de container open op zaterdag- en zondagnamiddag van 13.00 tot 17.30 uur. Wie de QR-code ter plaatse scant (op de container), vindt meteen alle informatie voor mensen met een beperking.

Toegankelijk materiaal

Stad Oostende organiseerde vorig jaar een testdag met innovatief strandmateriaal. De ervaringen van het testpanel waren cruciaal voor de aankoopbeslissingen van Stad Oostende. De Stad huurde vorig jaar een elektrische strandrolstoel, maar heeft de rolstoel in maart 2022 nu ook zelf aangekocht. Daarmee kan men zelfs op het mulle zand zelfstandig rijden. Wie dat wil, kan tijdens het badseizoen zelfs hulp krijgen om in zee te gaan met een tiralo, een rolstoel met ballonbanden waardoor je op het water blijft drijven. Het aanbod toegankelijk strandmateriaal bestaat nu uit twee rolstoelen, twee manuele strandrolstoelen, een rollator, 6 tiralo’s en een elektrische strandrolstoel.

Materiaal reserveren kan via het nummer 0491 50 54 33, maar is niet noodzakelijk. De aanwezige assistenten bieden ondersteuning en gaan mee op het strand en in het water. Ze zijn niet bevoegd voor (intieme) hygiënische verzorging.

“Binnen het project Zon, Zee, Zorgeloos wordt er tijdens de schoolvakanties gewerkt met jobstudenten. Voor de weekends buiten de schoolvakanties werken we samen met vrijwilligers van Perspectief. Het enthousiasme waarmee de studenten en de vrijwilligers minder mobiele mensen begeleiden is van onschatbare waarde, want door samen te werken versterken ze elkaar. Het levert voor hen vaak leuke en boeiende ervaringen op”, besluit schepen Bhatti.