Zomerpraat sluit succesvolle vijfde editie af

Geplaatst op Posted in Integratie, Stad Oostende

Heel wat nieuwe Oostendenaars volgen Nederlandse les, maar in juli en augustus zijn de taalscholen gesloten. Om hun taal toch te blijven oefenen, organiseert Stad Oostende het project Zomerpraat. Nieuwe Oostendenaars bouwen zo ook hun sociaal netwerk verder uit.

De vijfde editie van Zomerpraat 2021 was opnieuw een schot in de roos. Elke woensdag van de zomervakantie kregen anderstalige nieuwkomers de kans om op een informele manier te praten over diverse thema’s: van Oostende en België, tot winkelen en gezondheid. Met een gemiddelde aanwezigheid van 70% waren de sessies ook dit jaar weer telkens goed gevuld. Tijdens de laatste sessie kregen de deelnemers een attest van deelname en de vrijwilligers een lekkere dessertbox mee naar huis.

Win-win: extra spreekdurf en nieuwe contacten leggen

Zomerpraat is een project van Stad Oostende, waarbij meerdere stadsdiensten de krachten bundelen vanuit verschillende invalshoeken: welzijn, integratie, taalbeleid, enzovoort… Waarom? Omdat veel anderstalige nieuwkomers nood hebben aan oefening. Ze leren tijdens het schooljaar Nederlands in het NT2-onderwijs, maar in juli en augustus valt alles stil en wordt heel wat Nederlands vergeten. Nieuwe Oostendenaars kennen ook niet altijd mensen met wie ze Nederlands kunnen oefenen. Met Zomerpraat probeert Stad Oostende dat taalverlies tegen te gaan en werken we aan spreekdurf. Bovendien leren nieuwkomers tijdens de praattafels heel wat nieuwe gezichten kennen, zowel andere anderstaligen die volop werken aan hun integratie in de stad als Oostendenaars. En dat betekent een win-win.