Jongeren met een beperking versieren toegankelijk pad naar zee

Geplaatst op Posted in Stad Oostende, Toegankelijkheid

Op maandag 23 augustus organiseerde stad Oostende een inclusief event op het toegankelijke strandpad aan de Diksmuidestraat: een groep jongeren met en zonder beperking kwamen er samen voor een workshop Graffiti. Met hun tekeningen vrolijken ze het betonpad op voor minder mobiele mensen, waarlangs ze zich comfortabel tot aan de vloedlijn kunnen begeven.

Schepen Hina Bhatti: “Wanneer mensen hun verschillen overstijgen, dan is samenleven een feest! Dat is het opzet van de inclusieve workshop Graffiti waarmee een groep jongeren het toegankelijke strandpad ter hoogte van de Diksmuidestraat opvrolijken. Hun leeftijd varieert tussen 12 en 35 jaar. Ze komen vanuit diverse organisaties zoals Dyade, Ithaka en Briek. Maar ook jongeren uit het reguliere circuit van mu-zee-um namen deel.”

Dubbelluik

De workshop bestond uit twee onderdelen en verliep onder begeleiding van kunstenares Lara Jakoba Breine. Ewout Vanhoecke, stichter en coördinator van mu-zee-um, het kunstenlabo voor jongeren: “Streven naar een inclusieve werking is één van de prioriteiten in de missie van mu-zee-um. Daarom waren we ook direct enthousiast om hieraan mee te werken. We namen kunstenaar Lara Breine onder de arm. Dit project zet de toegankelijkheid van het strand en de vloedlijn ‘in the picture’.”

Lara Breine werkte voor deze opdracht een leuk concept uit: de voorbereidende workshop bestond uit ontwerpen en tekenen op linoleum. Dit alles ging door in de nieuwe ruimte van Briek op het Achturenplein. “ Naar de zee en het strand komen is niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Zeker niet voor rolstoelgebruikers. Maar het wel zou moeten zijn. We willen het toegankelijk maken voor iedereen op een artistieke, creatieve maar vooral leuke manier. Passanten kunnen hier even bij stil staan en nadenken: hoe kunnen we onze steden, stranden en openbare plekken toegankelijk maken voor iedereen?” aldus de kunstenares.

Vrolijk pad naar zee

Daarna werden de leuke tekeningen uitgeknipt. Zo ontstonden de sjablonen die ze op maandag 23 augustus op de zijkanten van het pad legden en met spuitbussen inkleurden. Ook een aantal veegborstels werden kunstig gedecoreerd.

“Ze zijn een knipoog naar alle strandbezoekers: je kan er het opgewaaide zand mee wegvegen en tegelijk ontdek je de mooiste ontwerpen van de jongeren. De tekeningen maken van dit toegankelijke strandpad een feest voor het oog en een rode loper voor alle mensen die anders moeilijk of niet tot aan de vloedlijn raken” aldus schepen Hina Bhatti.