Tommelein weigert extra treinen naar Oostende

Geplaatst op Posted in In de pers

KW.BE // Maandagvoormiddag stond er een overleg gepland tussen burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld), waarnemend gouverneur van West-Vlaanderen Anne Martens en de NMBS-top. Na het overleg blijft Tommelein duidelijk: “Er is een veilig en robuust plan nodig vooraleer er extra treinen ingezet kunnen worden naar Oostende.”

De chaos in het Oostendse station van vrijdagavond blijft vragen oproepen. Burgemeester Bart Tommelein weigert treinen toe te laten in zijn station als er geen duidelijk plan komt. “Als stad hebben wij onze bedenkingen en zitten wij met veel vragen na vrijdag”, vertelt Bart Tommelein kort na het overleg. “De NMBS moet zijn verantwoordelijkheid opnemen en mag niet meer mensen toelaten of voorzien op de treinen volgens COVID-normen. Wij vragen een aanmeldingssysteem. Op die manier weet je perfect wie er op de trein zit en kan men ook niet zomaar elke trein nemen om huiswaarts te keren. Men zal zich aan het uur moeten houden waarvoor men heeft gereserveerd.”

“Het is duidelijk gebleken dat er geen stevig plan bestaat bij noodgevallen. Er zijn voldoende mensen bij het NMBS-personeel en de spoorwegpolitie om een dergelijk plan uit te werken. Dat plan is duidelijk: ervoor zorgen dat er geen duizenden mensen kunnen samen troepen op dezelfde locatie. Dat mag niet tijdens voetbalwedstrijden, niet tijdens festivals en dus ook niet in het station. Er is dus een veilig en robuust plan nodig alvorens er opnieuw extra treinen ingezet kunnen worden naar Oostende. Ik zal dus voorlopig ook geen extra treinen meer toelaten, tot dat plan er is. Dat is onverantwoord en die verantwoordelijkheid wil ik als burgemeester niet nemen. De NMBS heeft me wel verzekerd dat ze met spoed een onderzoek zullen instellen om een dergelijk plan uit te werken en kondigden ook een plaatsbezoek aan, samen met de veiligheidsdiensten en de politie.”