Stad Oostende zet in op toegankelijke Speelpleinwerking

Geplaatst op Posted in Stad Oostende, Toegankelijkheid
In de aanloop naar de paas- en zomervakantie doet Stad Oostende enkele belangrijke aanpassingen aan de Speelpleinwerking. Zo kan inschrijven vanaf 4 maart volledig digitaal en wordt er ingezet op opvoedingsondersteuning.

Oostende werkte het afgelopen jaar samen met E2E Solutions aan een online inschrijvingsplatform op maat van de Speelpleinwerking. Daarnaast werd er ook een nieuwe onafhankelijke opvoedingsondersteuner gezocht sinds het pensioen van Danny Depoorter die hulpverlener was binnen de Speelpleinwerking.

Digitaal inschrijvingsplatform

Stad Oostende zet met de Speelpleinwerking in op digitalisering. Ouders kunnen binnenkort hun kinderen online inschrijven en daarbij, indien gewenst, meteen een warme (vegetarische) maaltijd en busvervoer reserveren. Ook de betaling kan eenvoudig online.

Het inschrijvingsplatform geeft de animatoren een duidelijk overzicht van de ingeschreven kinderen. Bovendien kan zo het activiteitenaanbod nog meer op maat van het aantal en de leeftijd van de deelnemers afgestemd worden.

Vanaf 4 maart kunnen ouders op het inschrijvingsplatform een profiel aanmaken waar ze alle belangrijke informatie terugvinden voor een deelname aan de Speelpleinwerking. Bij de registratie wordt het UiTpasnummer van elk kind gevraagd. Een UiTPAS voor kinderen is gratis verkrijgbaar bij Toerisme Oostende, aan het UiTloket in CC De Grote Post, bij de dienst Jeugd in het Stadhuis (op afspraak) en in de ontmoetingscentra (op afspraak). Inschrijven voor de Speelpleinwerking kan vanaf 11 maart.

Ouders die niet beschikken over een internetverbinding kunnen nog steeds terecht bij het loket van de dienst Jeugd in het Stadhuis. Door de coronamaatregelen is het Stadhuis momenteel enkel toegankelijk op afspraak. Een afspraak maken bij de dienst Jeugd kan via www.oostende.be/afspraak of T 0800 1 8400.

Opvoedingsondersteuning

Meer dan tien jaar lang was er een samenwerking met CAW Noord-West-Vlaanderen via de detachering van een hulpverlener binnen de Speelpleinwerking in de persoon van Danny Depoorter, voor veel kinderen beter gekend als ‘Lange Leo’. Eind 2020 ging Danny Depoorter met pensioen. Die ondersteuning van kinderen, gezinnen en animatoren blijft voor de Stad een belangrijke pilaar van de Speelpleinwerking en zocht daarom een nieuwe samenwerking. Die werd gevonden binnen de expertise van Dagcentrum De Takel.

Met een onafhankelijke opvoedingsondersteuner wil Stad Oostende ook inzetten op ondersteuning van maatschappelijk kwetsbare kinderen en hun gezinnen. De Opvoedingsondersteuner zorgt voor maximale kansen om kinderen uit maatschappelijk kwetsbare situaties zo lang mogelijk te betrekken in het spel. Dat gebeurt door het aanreiken van tips en tricks over hoe omgaan met specifiek gedrag in spelcontext, het zoeken naar een gepaste hulpverlening binnen het gezin of indien nodig het mee op zoek gaan naar een meer gespecialiseerd vrijetijdsaanbod voor het kind.

De Speelpleinwerking zet trouwens ook al heel lang in op zo inclusief mogelijk werken. De Zonnetjes-werking voor kinderen met een beperking, vindt zowel in de paas- als in de zomervakantie opnieuw plaats in de Heilig Hartschool en Vrijetijdscentrum Duin en Zee. De aanwezigheid van een opvoedingsondersteuner versterkt het team van animatoren. Die persoon staat hen met raad en daad bij zodat zoveel mogelijk kinderen ten volle kunnen genieten van het aanbod op maat.