Stad Oostende voorziet mondmaskers met een transparant venster

Geplaatst op Posted in Burgerzaken, Stad Oostende, Toegankelijkheid

Mensen met nood aan visuele communicatie kunnen vanaf vandaag een mondmasker met transparant venster aanvragen. Stad Oostende komt daarmee tegemoet aan de noden van onder andere doven en slechthorenden en mensen met autisme.

Gewone mondmaskers nemen een belangrijk deel van de non-verbale en visuele communicatie weg. Net deze non-verbale communicatie, mimiek en liplezen zijn erg belangrijk voor doven en slechthorenden om te kunnen communiceren. Ook mensen met autismespectrumstoornissen of het syndroom van Down hebben hier nood aan. Een transparant mondmasker vermindert voor hen het risico op uitsluiting en isolement.

Gespecialiseerde vrijwilliger

Een vrijwilliger van de Oostendse mondmaskeractie maakt de maskers volgens de werkwijze van maakjemondmasker.be. Dit masker heeft in het midden een doorschijnende folie waardoor de mond en de gelaatsuitdrukking zichtbaar blijven. Het patroon werd afgestemd met de Belgische FOD Volksgezondheid, goedgekeurd door viroloog Marc Van Ranst en kwam tot stand met de steun van Doof Vlaanderen.

Stad Oostende coördineert het maken van de maskers en zorgt voor de juiste materialen, patronen en technieken. De Stad voert bovendien een kwaliteitscontrole uit om na te gaan of de maskers volledig conform zijn aan de richtlijnen en dus de nodige bescherming bieden.

“Het vervaardigen van een venstermasker neemt meer tijd in beslag dan een gewoon mondmasker en vraagt ook wat meer handigheid”, vertelt schepen Bhatti, bevoegd voor Burgerzaken en Toegankelijkheid. “Gelukkig kunnen we beroep doen op een vrijwilliger die zich hierin heeft gespecialiseerd. Dankzij deze vrijwilliger voorziet Stad Oostende vanaf vandaag in deze maskers voor alle mensen die er nood aan hebben.”

Na gebruik kan je het venstermasker best wassen door het te koken in een pot die je enkel daarvoor gebruikt. Zelfs na een half uur koken, blijft de plasticfolie ongeschonden. Je voorkomt ademaanslag door de folie aan de binnenkant lichtjes in te wrijven met wat vloeibare zeep.

Hoe aanvragen?

Elke Oostendenaar die daar nood aan zou hebben, kan een mondmasker met transparant venster aanvragen voor zichzelf of voor andere inwoners van Oostende (vanaf 12 jaar) die op hetzelfde adres wonen. Doe dat bij voorkeur digitaal via https://www.oostende.be/aanvraag-mondmaskers-venster en hou alvast je rijksregisternummer klaar. Heb je niet de mogelijkheid om je mondmasker digitaal aan te vragen? Dan kan je telefonisch terecht bij T 0800 1 8400 (optie 4). Opgelet: je kan slechts 1 mondmasker per rijksregisternummer aanvragen. Wie wil helpen met het maken van venstermaskers, kan ook terecht op hetzelfde telefoonnummer (0800 1 8400 – optie 3 voor de Sociale Noodlijn) of via deze link.

De medewerkers van Stad Oostende die mensen ontvangen aan de ingang van het stadhuis, zullen ook uitgerust worden met een venstermasker. Zo kunnen ze mensen die daar nood aan hebben, op de beste manier helpen. De loketten van het stadhuis, zoals de de dienst burgerzaken of de Wegwijzer, zijn volledig afgeschermd met plexiglas. Daar dragen de stadsmedewerkers geen mondmasker en is er dus geen probleem voor mensen met een auditieve beperking.