Stad Oostende viert 15 jaar Zon, Zee, Zorgeloos met aankoop elektrische alleterreinrolstoel

Geplaatst op Posted in Stad Oostende, Toegankelijkheid

Zon, Zee, Zorgeloos – het initiatief van de Provincie, Stad en Inter om het strand toegankelijk te maken voor iedereen – bestaat dit jaar 15 jaar. Stad Oostende viert deze verjaardag met de aankoop van een elektrische alleterreinrolstoel om zo minder mobiele mensen nog meer bewegingsvrijheid te geven op het strand.

Elk jaar voorziet Stad Oostende op het strand ter hoogte van de Diksmuidestraat een toegankelijk toilet, een verzorgingsruimte, voorbehouden parkeerplaatsen, een toegankelijke strandtoegang met verhard pad en strand- en zeerolstoelen die gratis te ontlenen zijn. In juli en augustus staan elk jaar opgeleide jobstudenten klaar om ook mensen die minder mobiel zijn een fijne dag aan zee te laten beleven. Deze werking gebeurt onder de noemer van Zon, Zee, Zorgeloos – een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en Inter om het strand toegankelijk te maken voor iedereen.

“Mensen met een beperking kunnen hier elke dag in juli en augustus terecht van 10.00 tot 18.00 uur. Drie jobstudenten staan voor hen klaar in een beurtrol. Zij werden zorgvuldig gescreend. De keuze gaat steeds uit naar studenten uit een opleiding die een meerwaarde betekent voor het aanbod. Demney is student leerkracht lager onderwijs en Michel studeert geneeskunde. Zij bijten deze zomer de spits af,” aldus schepen van Toegankelijkheid Hina Bhatti.

Voorzieningen

In de container op het plein aan de Diksmuidestraat kan men gebruik maken van een toegankelijk toilet en toegankelijke douche en er is een tillift, een verzorgingstafel en omkleedruimte. De studenten zijn herkenbaar aan hun outfit en aan hun venstermasker. Op warme dagen helpen ze mensen in en uit de tiralo. Een tiralo is een rolstoel met ballonbanden, waardoor ze op het water drijven. De studenten brengen de mensen tot in zee en blijven hen ook daar assisteren.

Elektrische strandrolstoel

Er is ook heel wat ander materiaal aanwezig. De strandjutter, een rolstoel met brede banden, laat toe om samen een strandwandeling te maken. “Splinternieuw is de elektrische strandrolstoel die vanaf vandaag ontleend kan worden. Dit innovatieve toestel geeft mensen grote bewegingsvrijheid. Personen in een rolstoel kunnen daardoor deze zomer alleen en helemaal zelfstandig het Oostendse strand op. Ook dit toestel hoeft men niet te reserveren,” aldus schepen Bhatti. “Vakantie in eigen land is een begrip geworden. Het is belangrijk dat we dit voor iedereen, zonder onderscheid, mogelijk maken.”

Praktisch

Zon, Zee, Zorgeloos is nog tot eind augustus elke dag open van 10.00 tot 18.00 uur. Volgend materiaal is er beschikbaar: 2 rolstoelen, 2 manuele strandrolstoelen, 1 rollator, 6 tiralo’s en 1 elektrische strandrolstoel. Reserveren kan via T 0491 50 54 33, maar is niet noodzakelijk. De jobstudenten bieden ondersteuning en gaan mee op het strand en in het water. Ze zijn niet bevoegd voor (intieme) hygiënische verzorging.

Wie de QR code ter plaatse scant, vindt meteen alle informatie voor mensen met een beperking.