Stad Oostende pakt nonchalant gestalde fietsen aan

Geplaatst op Posted in Stad Oostende

Voor heel wat mensen is het station de toegang tot Oostende. De laatste jaren werd dan ook flink geïnvesteerd in de stationsomgeving. Sommige fietsers stallen hun fiets echter verkeerd aan het Mercatordok, waardoor deze het mooie uitzicht wat belemmeren.

In de omgeving van het Station Oostende is er steeds veel beweging. Er zijn hierbij heel wat werkgerelateerde verplaatsingen maar een groot deel van de reizigers komt genieten van de Stad Oostende.

Als we het station uitwandelen, zien we meteen fietsen die gestald staan aan de omheiningen van het Mercatordok. Dit is niet alleen jammer voor het mooie uitzicht. Deze vaak duurdere fietsen staan hierbij in weer en wind. Daarnaast gebeurt het dat fietsen de doorgang voor reizigers en passanten soms blokkeren.

Een 50 à 70-tal fietsen blijven ‘hangen’ aan de reling van het Mercatordok. Soms plat op de grond, ondersteboven of weggezakt, kortom het belemmert de doorgang én beschadigt de fiets. Je fiets stallen in de ondergrondse parking 50 meter verder kunnen we sterk aanraden.

Sinds de renovatie van het Station Oostende voorzag de NMBS in een uitgebreide, ondergrondse fietsenstalling. Deze fietsenstalling voorziet in maar liefst 1.400 stalplaatsen. De Stad Oostende en de Gemeenschapswachten starten een sensibiliseringsactie om fietsers te wijzen op het bestaan van de fietsenstalling. Daarnaast wordt in samenwerking met het Fietspunt om de 3 maanden een opruimactie gehouden in de fietsenstalling van het station.

Ludieke sensibiliseringsactie

Er zijn voldoende fietsvoorzieningen om je fiets correct te kunnen sluiten. Recent plaatste de NMBS beugels waar ook bakfietsen en brommers veilig aan bevestigd kunnen worden. Daarnaast kan je in de fietsenstalling gebruik maken van de diensten van het Fietspunt. Hier kan je terecht voor kleine fietsherstellingen of kan je je fiets laten markeren.

Langs de traphelling kan je gemakkelijk met jouw fiets aan de hand de stalling betreden. Via de trap achteraan in de fietsenstalling ben je meteen een stap dichter bij het perron. De ondergrondse fietsenstalling vormt dus de perfecte tussenstop bij het nemen van de trein.

Weesfietsacties

Laat jij jouw fiets toch vaak staan op een niet-voorziene plaats op het openbaar domein? Let hierbij op. De Gemeenschapswachten houden regelmatig een weesfietsactie. Hierbij worden alle fietsen gelabeld. Fietsen die na 7 dagen nog steeds op dezelfde plaats staan, worden verwijderd. Op deze manier probeert de Stad weesfietsen te weren op het openbaar domein en in de fietsenstallingen. Alle opgehaalde, niet-gemarkeerde fiets Gaat het om een fietswrak? Dan kunnen de Gemeenschapswachten deze meteen verwijderen.

Recent hielden de Gemeenschapswachten een weesfietsactie ter hoogte van het Mercatordok. Dit zal nog worden herhaald. Blokkeert jouw gestalde fiets de doorgang op het openbaar domein? Dan mogen we deze meteen verplaatsen. Plaats je jouw fiets op een voorziene plaats, zoals de ondergrondse fietsenstalling, dan loop je dit risico niet.

Kom je met de fiets naar het centrum maar neem je niet de trein? Ook het Stadsbestuur voorziet heel wat fietsenstallingen en fietsnietjes op de openbare weg. De locaties en tips rond het veilig sluiten van jouw fiets, kan je terugvinden op: www.oostende.be/fietsdiefstal.

Is je fiets weggehaald terwijl die eigenlijk geen weesfiets is? Gemarkeerde fietsen ontvangen een brief om de fiets te komen ophalen bij de Gemeenschapswachten. Alle opgehaalde, niet-gemarkeerde fietsen worden op de facebookpagina “Fiets gevonden Oostende” geplaatst. Herken je de fiets? Neem dan contact op met de gemeenschapswachten via gemeenschapswachten@oostende.be of 059 25 86 36.