Stad Oostende maakt The Crystal Ship toegankelijk voor mensen met een beperking

Geplaatst op Posted in Stad Oostende, Toegankelijkheid

Met een toegankelijke wandeling langs zes kunstwerken van het street art festival The Crystal Ship draagt Stad Oostende bij aan de acties van De Warmste Week. De uitleg over de muurschilderijen werd omgezet in Vlaamse Gebarentaal en audiodescriptie. Die info is vanaf maandag 21 december te vinden op de website van de Stad.

Vanaf maandagnamiddag 21 december is het voor mensen met een auditieve of visuele beperking mogelijk om te genieten van een wandeling langsheen zes kunstwerken van The Crystal Ship. De muurschilderingen werden gekozen op basis van hun ligging: een route doorheen de binnenstad maakt de wandeling eveneens haalbaar voor iedereen die minder mobiel is.

Bijzondere Oostendenaren

“We stelden dit initiatief vandaag voor samen met de Bijzondere Oostendenaren, dit zijn de stadsambassadeurs waarmee we de Oostendse samenleving willen sensibiliseren voor mensen met een beperking”, zegt schepen Hina Bhatti. Mensen met een beperking kunnen vanaf nu via www.oostende.be/crystalship genieten van de zes werken die er in Vlaamse Gebarentaal of met audiodescriptie worden aangeboden.

Bijzondere Oostendenaar Christophe Hubrechsen is blind en gaf advies bij het uitwerken van de audiodescriptie. Door een klik op de knop krijg je een gedetailleerde beschrijving te horen van elk kunstwerk met duiding over zowel de kleuren, vormen en gebruikte materialen als de betekenis van het werk. Voor mensen met een auditieve beperking zijn filmpjes in Vlaamse Gebarentaal (VGT) voorzien. Bijzondere Oostendenaar Niels Dewulf testte die video’s in VGT alvast uit en keurde ze goed.

Toegankelijk plan

Op een plannetje op de website staan de locaties van de werken aangegeven en kan je ook te weten komen waar er in de buurt een toegankelijk toilet of een parkeerplaats voor mensen met een handicap te vinden is.

Schepen Bhatti: “Er zijn veel mogelijkheden om kunstbeleving te ontsluiten voor iedereen die hieraan anders niet kan deelnemen. Deze toegankelijke Crystal Ship-wandeling in het kader van De Warmste Week is een aanzet. Samen met Toerisme Oostende bekijken we om nog meer mogelijk te maken en dit ook duidelijk in het straatbeeld te brengen.”

Iedereen betrekken

Een korte kunstroute met gedetailleerde uitleg kan door veel mensen worden gesmaakt. De audiodescriptie leert je om oog te hebben voor alle details van een creatie. Niet alleen mensen met een beperking, maar ook voor andere doelgroepen kan dit een leuk extraatje zijn om de werken nog bewuster te ontdekken.

“De street art van The Crystal Ship is de voorbije jaren een belangrijke troef geworden voor Oostende”, zegt Burgemeester Bart Tommelein. “Bezoekers ontdekken op die manier onbekende hoekjes van onze mooie stad, maar ook voor de Oostendenaars vormen de werken een leuk extraatje in het straatbeeld. Met dit initiatief willen we zorgen dat echt iedereen ten volle kan genieten van The Crystal Ship.”