Stad Oostende investeert dit jaar fors in nieuwe speel- en jeugdinfrastructuur

Geplaatst op Posted in Openbaar Domein, Stad Oostende, Vrije tijd
Spelen, sporten en bewegen, het is niet alleen leuk, maar ook gezond! Stad Oostende telt 60 speellocaties en blijft fors investeren in nieuwe en bestaande speel- en jeugdinfrastructuur. Drie speelpleintjes werden volledig vernieuwd en dit jaar staan nog vernieuwingen en verbeteringen op stapel.

“In totaal investeren we dit jaar meer dan 300.000 euro in speel- en jeugdinfrastructuur. Door de investering in het skatepark De Velodroom en de aanleg van een nieuw multi-sportveld in Zandvoorde zullen onze jongeren zich nog meer kunnen uitleven. Door de vernieuwing van maar liefst 7 speelpleintjes trekken we dan weer volop de kaart van de Oostendse gezinnen met kleinere kinderen. Onze kinderen en jongeren volop en zorgeloos laten genieten van sport en spel, daar gaat het om”, aldus eerste schepen Björn Anseeuw, bevoegd voor Openbaar Domein.

“Het belang van speelpleinen is in deze coronatijden uitzonderlijk groot gebleken. Kinderen en jongeren blijven uitdagen doet de dienst Jeugd door te vernieuwen en nieuwe elementen toe te voegen aan bestaande speelinfrastructuur. Bij deze investeringen werd extra aandacht besteed aan het aanbod voor de allerkleinsten, daarnaast wordt ook getracht om sport en spel te verenigen door het aanleggen van multisportvelden en het toevoegen van streetskate-infrastructuur in de Velodroom,” besluit schepen van Vrije Tijd Bart Plasschaert.

Hieronder vindt u een overzicht van alle projecten in 2021

Recent vernieuwde speellocaties

 • Strandspeelplein Diksmuidestraat (Mariakerke)
  Kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen opnieuw naar hartenlust ravotten op het vernieuwde strandconcept aan de Diksmuidestraat. Het spiksplinternieuwe speelgamma bestaat uit een torencombinatie met diverse loopcircuits, klim- en klautermogelijkheden, glijbanen en andere uitdagende elementen. Voor de allerkleinsten werden ook een schommelcombinatie, een laag draai-element en twee aantrekkelijke zandtafels voorzien. De kostprijs bedraagt 57.543,37 euro.
 • Speelpleintje Schermplantenstraat (Mariakerke)
  Ook het speelplein naast Go! Basisschool August Vermeylen kreeg een opfrisbeurt. Er werd een nieuwe dynamische draaischijf en draaicarrousel en een klim- en klauterconstructie geplaatst, ideaal voor het aanscherpen van de motoriek. Een aantal stappalen en stapblokken vervolledigen dit speelproject. De infrastructuur richt zich vooral op kinderen vanaf 6 jaar. De kostprijs bedraagt 22.837,42 euro.
 • Speelpleintje Aimée Thononplein (Centrum)
  Om tegemoet te komen aan de vraag om ook in de binnenstad voldoende speelfaciliteiten te voorzien, kreeg ook dit speelplein een grondige update. Met de plaatsing van een eigentijdse speelcombinatie, een toffe schommel, een groepswip en verschillende kleine verrassende spelelementen krijgt het gezellige buurtparkje aan de Spoorwegstraat een verfrissende nieuwe look. De uitzonderlijke vormgeving en het vernieuwende karakter van de infrastructuur nodigt kinderen van 3 tot 10 jaar uit om hun grenzen te verleggen. De kostprijs bedraagt 29.463,50 euro.

Speellocaties die dit jaar nog worden vernieuwd

 • Het buurtparkje met speeltuin in de Oudstationstraat (Konterdam) krijgt volledig nieuwe speelinfrastructuur.
 • Het speelplein op het Raoul Bonnelplein (Westerkwartier) wordt volledig vernieuwd. De focus ligt hier op de allerkleinsten, die in een drukbevolkte wijk ook nood hebben aan een eigen plekje.
 • Het speelplein in het Daniel Verleyepark krijgt een opfrisbeurt en wordt gedeeltelijk vernieuwd of aangevuld met nieuwe toestellen.
 • Het speelplein op het Mariakerkeplein krijgt een opfrisbeurt en wordt gedeeltelijk vernieuwd of aangevuld met nieuwe toestellen.

Nieuwe jeugdinfrastructuur

 • Skatepark De Velodroom
  In samenspraak met heel wat Oostendse skaters werkte Nine Yards, een internationale skateparkbouwer, een plan uit voor de toevoeging van streetskate-infrastructuur aan de huidige skate-infrastructuur in skatepark De Velodroom. De kostprijs is geraamd op 50.000 euro.
 • Multisportveld Zandvoorde
  Openbare multisportvelden bieden jongeren de mogelijkheid om het ganse jaar door samen met vrienden op een recreatieve manier te sporten. In Zandvoorde wordt een multisportveld geïnstalleerd op het basketterrein tussen het speelpleintje aan de Egellaan en de rolschaatspiste. De kostprijs is geraamd op 60.000 euro.

Een overzicht van alle speelpleintjes in Oostende vind je op www.oostende.be/speelpleintjes.