Project “Bijzonder Oostende” bouwt bruggen tussen mensen

Geplaatst op Posted in Stad Oostende, Toegankelijkheid

Schepen van Toegankelijkheid Hina Bhatti (Open Vld) lanceert vandaag haar unieke project ‘Bijzonder Oostende’. Vier ambassadeurs, allen mensen met beperkingen, staan hierin centraal. Samen laten ze de Oostendenaar kennis maken met hun leefwereld om zo de drempels weg te werken.

“Ik voerde vele gesprekken met mensen uit het middenveld en stelde vast dat in onze samenleving nog te veel mensen aan de zijlijn staan. Met mijn innovatieve concept van de ‘Bijzondere Oostendenaar’ hoop ik hieraan een einde te kunnen maken: voor deze mensen en met deze mensen wil ik grenzen verleggen. Vanuit hun ervaring bouwen we samen aan een inclusieve stad”, legt schepen Bhatti (Open Vld) uit.

‘Bijzonder Oostende’ is bedoeld om ons kennis te laten maken met de vele talenten en kwaliteiten maar ook met de moeilijkheden van mensen met beperkingen. Zo willen we bruggen bouwen. We brengen het beleid naar de mensen voor wie het wordt gemaakt. Tegelijk maken we komaf met het hokjesdenken. Elkaar leren kennen door ontmoeting en dialoog betekent begrip kunnen opbrengen voor elkaar, aanvaarding.

De 30-jarige Niels Dewulf vertelt: “Ik ben doof geboren. Met gebarentaal kan ik me duidelijk maken. Niet iedereen begrijpt deze taal. Ik heb dan ook altijd pen en papier op zak. Mijn collega’s in de Stedelijke Werkhuizen tonen veel geduld en respect. Ik probeer zoveel mogelijk onder de mensen te komen. Dit is belangrijk voor mij: ik mag mezelf niet isoleren.”
Stephie Seghers (27) heeft autisme. Als tiener kreeg ze ondersteuning in het aanleren van sociale vaardigheden. Stephie grijpt alle kansen die ze krijgt. Ze slaagde er in om twee diploma’s te behalen aan de Vrije Universiteit Brussel. Als marinebioloog bewijst ze zichzelf in het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek in Oostende. Praten is voor haar een hele inspanning en haar werk verricht ze op haar tempo. Daartegenover staat haar grote schrijftalent en haar nauwkeurige werk.

Christophe Hubrechsen (43) kreeg als baby in de couveuse teveel zuurstof toegediend. Dit tastte de zenuwen van zijn ogen aan. Sedertdien ziet hij enkel licht en donker. Toch draait hij mee in het dagdagelijkse leven. Als enthousiaste verantwoordelijke van de telefooncentrale in het stadhuis van Oostende leidt hij de vele binnenkomende oproepen in goede banen.
Jamie Van Kerschaver heeft het syndroom van Down. Hij werkt tijdens de week in Duinhelm of is aan de slag in soepbar Lizette. Deze bezige geniet van elke dag. Zijn grote droom is om als deejay op het Bootsea-festival te mogen spelen.

Deze vier Bijzondere Oostendenaars zijn optimisten met dezelfde droom: werken aan een beter Oostende waarin iedereen volwaardig meetelt.
Ze worden het gezicht en de stem van de sensibiliseringsactie die schepen Bhatti opstart in onze badstad. Met verenigde krachten gaan ze de strijd aan tegen de vele misverstanden en vooroordelen waarmee ze nog elke dag af te rekenen krijgen. We zullen hen zien verschijnen op affiches of in het gezelschap van schepen Bhatti tijdens acties voor deze campagne.
Schepen Bhatti besluit: “Met het project ‘Bijzonder Oostende’ breken we grenzen open. In onze stad-aan-zee heeft elk individu recht op maximale kansen. Oostende maken we samen, met de krachten en talenten van alle Oostendenaren.

Laat een reactie achter