Oostendse fietstaxi brengt minder mobiele personen naar strand of centrum

Geplaatst op Posted in Stad Oostende, Toegankelijkheid

Voortaan kunnen minder mobiele mensen of personen met een beperking van vrijdag tot maandag gebruik maken van een fietstaxi die hen naar het strand of het stadscentrum brengt. De fietstaxi vat post op het Stationsplein tot eind augustus en kan telefonisch worden gereserveerd.

Alle toeristen en Oostendenaars met een verminderde mobiliteit door leeftijd, gezondheid of omwille van een beperking kunnen deze zomer een fietstaxi reserveren. “Het initiatief kadert in het relanceplan van Stad Oostende en wil mensen die moeilijk te been zijn toch de kans geven om op een vlotte en aangename manier naar het centrum of het strand te gaan. De fietstaxi’s worden bestuurd door ervaren vrijwilligers”, vertelt schepen Hina Bhatti, bevoegd voor Toegankelijkheid en Beleid voor mensen met een beperking.

Gratis gebruik

Het gebruik van de fietstaxi is gratis. Er kan een beroep op gedaan worden van vrijdag tot en met maandag van 10.00 tot 18.00 uur. Reserveren kan elke werkdag tijdens de kantooruren op het nummer 0479 61 03 10 of via toegankelijkheid@oostende.be. De gebruiker geeft het gewenste moment en de locatie door waar hij/zij wil opgepikt worden alsook de bestemming (strand of centrum).

Tussen de ritten door houden de fietstaxi’s halt ter hoogte van het Oostende-Doverplein (Stationsplein) aan de rotonde van Fietspunt. De vrijwilliger van dienst rijdt minder mobiele mensen ook graag vanaf het station tot aan de taxi’s. Hiervoor is geen reservatie nodig. Achteraan kan een rolstoel worden bevestigd. Een rollator kan mee in de cabine voor twee personen.

Veiligheid op eerste plaats

Tijdens de ritten worden alle veiligheidsmaatregelen in acht genomen. Zo draagt de chauffeur een fluohesje en een venstermasker en zijn ontsmettende producten steeds beschikbaar. Na elke rit wordt de taxi volledig gereinigd voor de volgende passagier.

De fietsen worden elektrisch aangedreven en zijn een milieuvriendelijk vervoersmiddel. Een opgeladen batterij laat een werkgebied toe van het centrum (tot aan Petit-Paris)  en tot het strand van Mariakerke. Een fietstaxi mag enkel op de openbare weg rijden en niet op fietspaden, de gewestwegen of in tegengestelde richting. Het gaat dus over korte verplaatsingen vanuit het centrum.

Toegankelijk beleid

“In onze badstad zetten we in op een toegankelijk en menselijk beleid. De fietstaxi’s zijn een motivatie voor minder mobiele mensen om weer even het huis uit te komen en vergroten de bereikbaarheid van het strand en het centrum  voor toeristen slecht te been. Een hartelijk babbeltje met de chauffeur (op veilige afstand en met venstermasker) maakt deze service extra aangenaam”, besluit schepen Hina Bhatti.