Oostends meeuwenteam gaat van start, ondanks coronacrisis

Geplaatst op Posted in Milieu, Stad Oostende

Sinds vorige maand kunnen inwoners van Oostende met al hun vragen over meeuwen in de stad terecht bij het meeuwenteam. Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren rekruteerde hiervoor een team van twee specialisten die zich uitsluitend met deze taak zullen bezighouden. Het team is actief van maart tot half augustus om inwoners met raad en daad bij te staan.

Ongeacht het coronavirus gaat het broedseizoen van de meeuwen binnenkort van start. Meeuwen leggen hun eieren meestal in de laatste week van april, maar vanaf nu zoeken ze al een geschikte nestplaats. Tijdens de lente- en zomermaanden zullen de vogels ook in Oostende voor “gezinsuitbreiding” zorgen.

Tijdens de broedtijd van de meeuwen komen er jaarlijks een aantal overlastklachten binnen. Meestal gaan deze meldingen over lawaaihinder in de vroege ochtend, bevuiling door uitwerpselen, gescheurde vuilniszakken en (schijn)aanvallen. Meeuwen zijn echter een beschermde diersoort en zijn onlosmakelijk verbonden met Oostende en de kust.

Diervriendelijke maatregelen

Het meeuwenteam zal alle acties coördineren en kiest voor een totaalaanpak. Stad Oostende wil tegelijk inzetten op sensibilisering en preventie en indien nodig ook meer ingrijpende maar diervriendelijke maatregelen. Op basis van de meldingen die binnenkomen, volgt het meeuwenteam de nestlocaties van de meeuwen van nabij op. Samen met de betrokken inwoners bekijkt het team de meest efficiënte aanpak. De specialisten zullen mensen concrete tips geven om nestvorming te voorkomen zoals bijvoorbeeld de installatie van een meeuwenweringsnet. Hiervoor kunnen Oostendaars nog steeds een subsidie aanvragen.

Omwille van de risico’s met betrekking tot het coronavirus zal het meeuwenteam zich voorlopig wel beperken tot interventies die geen rechtstreeks contact vereisen. Iedereen kan het team bereiken via het gsm-nummer 0465 02 88 27 of via het online formulier op de website van de stad. Binnen de huidige social distancing-regels bekijkt het meeuwenteam dan of het mogelijk is om het dak te komen inspecteren, of indien nodig het nest te verwijderen of de eieren te vervangen door valse eieren. Als dit momenteel onmogelijk is, zal het team na het opheffen van de coronamaatregelen contact opnemen voor een nieuwe afspraak.