Oostende waakt verder over rechten holebi’s in Gambia

Geplaatst op Posted in Bestuur Open Vld Oostende, Gemeenteraadsleden, Partij

Eind 2019 keurde de Oostendse gemeenteraad een samenwerkingsovereenkomst goed met Banjul in Gambia. Er is reeds een jarenlange stedenband met Banjul. In 2011 kaartte Jong VLD Oostende reeds aan dat holebi’s in Gambia het hard te verduren hadden. Huidig voorzitter en gemeenteraadslid Gianni Cornette kaartte de situatie nogmaals aan op de gemeenteraad. ‘Ik wil weten hoe het ondertussen gesteld is met de rechten voor holebi’s in Gambia. Ik ben tevreden met het antwoord van schepen Silke Beirens. Het is duidelijk dat de stad aandacht heeft voor de problematiek en het debat niet uit de weg gaat.’

Oostende heeft reeds jarenlang een stedenband met de Gambiaanse stad Banjul. Dat heeft al heel wat goeds teweeggebracht voor de lokale bevolking. In 2011 kaartte Jong VLD Oostende reeds aan dat holebi’s het hard te verduren hadden in Gambia. Oud-president Yahja Jammeh droeg hen zelfs op het land te verlaten. In 2017 kwam er een nieuwe president aan de macht in Gambia, Adama Barrow. Gianni Cornette, voorzitter van Jong VLD Oostende en gemeenteraadslid vroeg zich af hoe de situatie ondertussen geëvolueerd is en wat Oostende doet rond deze problematiek. Hij stelde de vraag aan bevoegd schepen Silke Beirens in de gemeenteraad.

‘Uit het antwoord van de schepen blijkt dat de situatie voor holebi’s in Gambia is er de laatste jaren op vooruit gegaan. Ook Oostende heeft als stad oog voor de problematiek en gaat het debat niet uit de weg. We geven ondersteuning aan een lokaal regenbooghuis. Er zijn ook verschillende sensibiliseringscampagnes. Mede dankzij deze maatregelen en de steun vanuit de stad zien we dat de situatie voor holebi’s in Gambia positief evolueert. We moeten er als stad blijven op inzetten’, besluit Gianni Cornette.

Laat een reactie achter