Nieuwe Brandweerkazerne op site Molendorpkaai

Geplaatst op Posted in Brandweer, Stad Oostende

Het College van Burgemeester en Schepenen heeft vandaag principiële goedkeuring gegeven voor de bouw van een nieuwe en moderne brandweerkazerne voor Hulpverleningszone 1. De site aan de Molendorpkaai zal ervoor zorgen dat de brandweer snellere responstijden realiseert en dat ze kritieke locaties vlotter bereikt.

De brandweerkazerne van Oostende bevindt zich sinds jaar en dag in de Velodroomstraat 13. Het huidige gebouw werd voor het laatst gerenoveerd in 1994 en is door intens gebruik (7 dagen op 7, 24 uur op 24 uur) flink verouderd. Stad Oostende zocht daarom een locatie voor een nieuwe kazerne en kwam uit op de site van de Molendorpkaai, waar ook de Stedelijke Werkhuizen gevestigd zijn. De site is vrij centraal gelegen in Oostende en garandeert goede responstijden bij interventies in de volledige zone.

Meer interventies

Uit de risicoanalyse die Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen heeft uitgevoerd, bleek dat vanuit de huidige brandweerpost niet alle locaties binnen de wettelijke normtijd kunnen bereikt worden.

De huidige locatie ligt bovendien middenin de residentiële Belle Epoquewijk. Het aantal interventies vanuit brandweerpost Oostende stijgt jaarlijks. Daardoor rijden er elk jaar steeds meer prioritaire voertuigen uit in de buurt, met de nodige (geluids)overlast voor buurtbewoners. Ook voor de buurt is de nieuwe kazerne dus goed nieuws.

Tot slot kampt de huidige kazerne met plaatsgebrek. Er is onvoldoende ruimte voor alle voertuigen en er is ook niet genoeg kantoorruimte.

Centrale en grotere locatie

De nieuwe locatie in de Molendorpkaai zal er voor zorgen dat brandweervoertuigen van Oostende het grondgebied van Bredene en enkele kritieke locaties veel vlotter zullen bereiken, zonder dat de uitruktijden voor Oostende zelf daarmee vergroten. Aanrijden van buiten het stadscentrum is operationeel gezien een veel betere optie. Een aantal risicogebieden, zoals de haven en industrie in de achterhaven, zullen daardoor beter gedekt worden.

De nieuwe kazerne zal ook het zonale magazijn omvatten en de zonale werkplaats waar voertuigen onderhouden en hersteld worden. Zo wordt en blijft de nieuwe kazerne van brandweerpost Oostende één van de grootste posten in de hulpverleningszone.

Principiële goedkeuring

Het College van Burgemeester en Schepen gaf vandaag de principiële goedkeuring voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne voor Hulpverleningszone 1. Nu kunnen de verdere stappen uitgewerkt worden en de nodige overeenkomsten voorbereid worden, om daarna aan de Gemeenteraad ter goedkeuring voor te leggen.