Mondmaskerplicht in de binnenstad: zeker nog tot het einde van de herfstvakantie

Geplaatst op Posted in Communicatie, Stad Oostende
Met de jaarlijkse Oktoberfoor in het vooruitzicht, heeft de lokale veiligheidscel van Stad Oostende beslist dat het zeker tot en met 8 november verplicht blijft om een mondmasker te dragen in het stadscentrum van Oostende. De huidige mondmaskerzone blijft dus behouden.
Sinds 24 augustus dit jaar is het dragen van een mondmasker in Oostende in open lucht verplicht in de binnenstad. Het gaat over het gebied afgebakend door de volgende straten: Leopold II-laan, Vindictivelaan, Visserskaai, Zeeheldenplein en Albert I-promenade. Op de dijk zelf (het Zeeheldenplein en de Albert I-promenade) hoef je geen masker te dragen.
Het plein voor het treinstation en het stuk van de Natiƫnkaai voor het station horen wel bij deze zone (zie kaartje onderaan). Aan de rand van deze zone hangen tientallen bordjes die de mondmaskerplicht duidelijk aangeven. Stad Oostende is tevreden om vast te stellen dat deze maatregel door de overgrote meerderheid van de bevolking goed wordt nageleefd.De algemene mondmaskerplicht in deze zone geldt voor iedereen vanaf 12 jaar die zich te voet verplaatst op het openbaar domein. In de rest van Oostende is een mondmasker dus niet verplicht. De algemene regel blijft dat mondmaskers nodig zijn op plaatsen waar veel volk samenkomt en waar afstand houden niet kan. Je zorgt dus best dat je er altijd eentje bij hebt.
Winkelstraten, markten en kermissenDe lokale veiligheidscel van Stad Oostende kiest ervoor om de mondmaskerplicht in de binnenstad al zeker aan te houden tot en met 8 november. Dit biedt duidelijkheid aan Oostendenaars en bezoekers van de stad. In de Oostendse binnenstad zijn ook heel wat handels- en horecazaken gevestigd. De federale regels bepalen sowieso dat klanten en personeel binnen in winkels en ook in drukke winkelstraten een mondmasker moeten dragen. Ook in de horeca geldt nog steeds mondmaskerplicht, behalve voor wie aan tafel zit. Bovendien wordt in het stadscentrum elke donderdag en zaterdag de markt georganiseerd en vindt tussen 9 oktober en 8 november de Oktoberfoor plaats, op vier verschillende pleinen het Sint-Petrus- en -Paulusplein, het Wapenplein, de Groentemarkt en het Mijnplein.
Ook voor markten en kermissen is er een federale maatregel die zegt dat mondmaskers verplicht zijn voor markt- en foorkramers en voor bezoekers wanneer de sociale afstand niet gegarandeerd kan worden. Door de mondmaskerplicht in de hele binnenstad te verlengen minstens tot het einde van de herfstvakantie, verzekert Stad Oostende dat ook de markten en de Oktoberfoor op een veilige manier kunnen doorgaan.