Herdenkingsmonument overleden kinderen

Geplaatst op Posted in Burgerzaken, Stad Oostende

Elk jaar, op de tweede zondag van december, herdenken we tijdens Wereldlichtjesdag alle overleden kinderen. Begin december 2022 installeert de Stad een herdenkingsmonument van Mirei Bonte op de stedelijke begraafplaats in de Stuiverstraat.

Tijdens Wereldlichtjesdag komen mensen wereldwijd bij elkaar om overleden kinderen te herdenken. Ook in Oostende organiseert de Stad die dag een herdenkingsmoment op de stedelijke begraafplaats in de Stuiverstraat. “Met dit moment willen we mensen die een kind hebben verloren een hart onder de riem steken en hen duidelijk maken dat ze niet alleen staan in hun verdriet”, verduidelijkt Schepen Hina Bhatti.

Leerlingen van het Conservatorium aan Zee staan elk jaar in voor de muzikale omlijsting en een student van de Kunstacademie aan Zee plaatst ook een tijdelijk werk.

Herdenkingsmonument

Na enkele geslaagde edities zochten de Stad en de Kunstacademie aan Zee naar een manier om het project duurzamer te maken, het concept te verbreden en te integreren in het leertraject van de vierde graad.

Leerlingen van KAZ kunnen een nieuw ontwerp voor een semipermanente sculptuur of installatie voorstellen. Vervolgens selecteert een jury het winnende werk dat voor drie jaar een plaats krijgt op de stedelijke begraafplaats in de Stuiverstraat. Het beeld biedt troost aan alle ouders die een kind hebben verloren.

Sterrenkind – Mirei Bonte

Op donderdag 24 februari kwam de jury samen om de voorstellen van deze eerste selectie te beoordelen. Bij haar keuze hield de jury rekening met verschillende elementen. Het geselecteerde werk moet passen binnen het thema en uitnodigen tot herdenking, bezinning, verbinding, ontmoeten, tot zoeken of tot het bieden van troost. Ook de constructie van het werk werd bekeken. Het kunstwerk moet bestaan uit een duurzaam materiaal dat minimaal drie jaar intact blijft.

De jury waardeert de inzet en presentaties van alle deelnemende leerlingen en selecteerde uiteindelijk het werk Sterrenkind van Mirei Bonte. Vooral het open karakter, de relatie met het spelende kind, de verwijzing naar het spontane en het gebruik van kleur werden positief onthaald.

Het monumentale karakter geeft ondanks de openheid toch een gevoel van geborgenheid. De verwijzing naar de sterren is een letterlijke link, de vormgeving biedt ruimte voor interpretatie. Ook de materiaalkeuze en afwerking is een meerwaarde. Naast uitnodiging tot bezinning is er ook ruimte voor hoop. Begin december 2022 zal het werk van Mirei Bonte geïnstalleerd worden op de stedelijke begraafplaats in de Stuiverstraat.