Economisch Huis Oostende toont lokale ondernemers de weg naar e-commerce

Geplaatst op Posted in Digitalisering, Economie, Stad Oostende

ikkoopinOostende.be: vierledig actieplan voor lokaal, online en veilig shoppen

De nieuwe maatregelen treffen alle winkels die niet-essentiële producten aanbieden. Zij moeten sinds 2 november de deuren sluiten. Voor vele handelaars betekent deze tweede verplichte sluiting slecht nieuws. Het Economisch Huis Oostende heeft dan ook meteen alles in het werk gesteld om de getroffen ondernemingen te begeleiden waar mogelijk. In sneltempo is een nieuw actieplan opgesteld waarbij enerzijds lokale handelaars geholpen worden bij de online verkoop van hun producten en anderzijds de inwoners van de stad gemotiveerd worden om lokaal, online te shoppen. Het doel? Ervoor zorgen dat ook de kleinste handelaars tijdens deze tweede sluiting kunnen overleven.

Begeleiding bij het ontwikkelen van webshops en stimuleren van online verkoop

Het Economisch Huis Oostende zal handelaars ondersteunen die het moeilijk hebben bij het opstarten van een webshop of die niet zo behendig zijn met digitale tools of sociale media.

Er wordt een aanzienlijk budget voorzien om de ondernemingen op een persoonlijke manier te begeleiden in het opstarten van een webshop of een Facebook Commerce Manager. De doelgroep is zeer divers, van kledingzaken over sportwinkels tot concept stores. Bedoeling is de online ondersteuning snel en efficiënt te kunnen uitrollen zodat het verschil meteen kan gemaakt worden tijdens deze nieuwe verplichte lockdown. Het opzetten van een veilige betalingsomgeving voor de webshop met verschillende betaalmiddelen is vaak een struikelblok. Dit wordt nu meteen mogelijk zonder dat de ondernemer zelf bijkomende (financiële) inspanningen moeten leveren.

Didier Pype van Herenmode Paul is één van de handelszaken die via het Economisch Huis Oostende een webshop verkrijgt: “Voor mij is dit een geweldige hulp. Als handelaar heb ik wel een website, maar ik zou er zelf niet in slagen om zo’n online shop op te zetten. Het is tijdrovend en je hebt er toch specifieke kennis voor nodig. De ondersteuning van het Economisch Huis Oostende is dan ook fantastisch. Ik vind het trouwens een groot voordeel dat het nu zo snel kan gaan, want we zijn de komende weken volledig op e-commerce aangewezen. Tot slot geloof ik er in dat zo’n webshop me ook zal helpen om een nieuw cliënteel aan te trekken voor Herenmode Paul.” Daarnaast zullen de lokale handelaars opleidingen op maat kunnen volgen via exclusieve webinars. Deze video’s bieden heel wat tips en tricks over hoe de handelaars hun online verkoop kunnen stimuleren. Ondernemers die bijkomende ondersteuning wensen, zullen ook een beroep kunnen doen op individuele coaching.

Centraal platform ikkoopinoostende.be verenigt alle lokale webshops

Om de Oostendenaars aan te sporen om lokaal, online te kopen, wordt een centraal platform ontwikkeld: ikkoopinoostende.be. Op dit platform zullen alle webshops en takeawayzaken in Oostende vermeld worden. Het Economisch Huis zal dit platform via een communicatiecampagne bekendmaken bij een breed publiek. Het mikt daarbij zowel op Oostendenaars, tweedeverblijvers als mensen die geregeld Oostende bezoeken om te shoppen. Daarvoor zal ook samengewerkt worden met Toerisme Oostende.

Virtuele beurzen: bijkomende online etalage

Oostende zal vanaf januari 2021 ook uitpakken met virtuele beurzen, waarop lokale handelaars uit een bepaalde sector of rond eenzelfde thema met hun aanbod kunnen uitpakken. Deze interactieve formule biedt bijkomende mogelijkheden om de online handel te stimuleren en nieuwe klanten aan te trekken.

“Als lokale overheid willen we maximaal inspanningen leveren om onze handelaars en horecazaken te ondersteunen in deze bijzonder moeilijke tijden”, vertelt burgemeester Bart Tommelein. “Bovendien is digitalisering ook een prioriteit uit ons beleidsplan. Het nieuwe actieplan dat het Economisch Huis Oostende heeft uitgewerkt moet de e-commerce in Oostende een boost geven. We hopen eigenlijk dat we alle lokale handelaars en horecazaken mee op de digitale trein krijgen. En uiteraard bereiden we ons intussen voor om een mogelijke heropening van alle winkels in de toekomst op een coronaveilige manier te organiseren.”

Succesvolle kraslotenactie verlengd en uitgebreid

Het Economisch Huis lanceerde eerder ook al een kraslotenactie om lokale horecazaken die een afhaaldienst opzetten, te ondersteunen. Die zeer succesvolle actie wordt verlengd en uitgebreid. De krasloten zullen nu niet alleen worden verdeeld bij het bestellen van een afhaalmaaltijd, maar ook via alle Oostendse webshops. Per aankoopschijf van 30 euro bij een lokale webshop zullen de klanten een kraslot ontvangen waarmee ze kans maken op een #ikkoopinoostende-cheque ter waarde van €25.

De kraslotenactie wordt duidelijk geapprecieerd, zowel door de deelnemers als door hun klanten. Het is een uitstekend middel om de lokale, online handel verder te ondersteunen. Er wordt trouwens bewust gekozen voor de #ikkoopinoostende-cheque als prijs, omdat dit bedrag opnieuw gespendeerd wordt bij de Oostendse handelaars. Ook op die manier draagt het stadsbestuur dus een steentje bij.

FOTO: nickdecombel.be