Dit najaar lanceert Stad Oostende de Oostendebon, om alle Oostendenaars en de lokale handelaars zuurstof te bieden in deze coronatijden. Handelaars kunnen begin oktober hun zaak aanmelden om deel te nemen aan het systeem. Half december bezorgt de stad aan alle gezinnen een bon van minstens 60 euro. De bonnen kunnen gebruikt worden tot eind februari 2021.
- Alle Oostendse gezinnen krijgen een Oostendebon ter waarde van 60 euro
- Kwetsbare gezinnen die die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidzorg, krijgen een bon van 80 euro.
- Gezinnen met een tweede verblijf in Oostende krijgen een Oostendebon van 60 euro. We beschouwen tweedeverblijvers ook als Oostendenaren en ook zij geven de lokale economie zo een duwtje in de rug.
- Lokale handelaars die door de coronacrisis hun zaak moesten sluiten krijgen een bon van 100 euro.
QR-code via de post
Iedereen die recht heeft op een Oostendebon zal deze half december ontvangen, via de post. De Oostendebon werkt met een unieke QR-code: een code afgedrukt op papier waarmee iedereen bij de deelnemende handelaars terecht zal kunnen tussen 15 december 2020 en 28 februari 2021.
Stad Oostende werkt voor de Oostendebon met het Cirklo-systeem van Belfius, dat zorgt voor een veilige en vlotte transactie. Wie wil betalen met de Oostendebon, laat de unieke QR-code op de Oostendebon scannen door één van de deelnemende handelaars. Het bedrag ter waarde van de aankoop wordt dan van het resterende saldo afgetrokken. De handelaars die willen deelnemen aan de Oostendebon zullen begin oktober meer info krijgen, via de kanalen van het Economisch Huis en via de website van Stad Oostende.
Lokale economie ondersteunen
Stad Oostende wil met de Oostendebon de lokale economie een duwtje in de rug geven. Alle lokale ondernemingen met een commerciële hoofdactiviteit in de sectoren van detailhandel, horeca en dienstverlening kunnen deelnemen. Lokale ondernemingen zijn ondernemingen met een fysieke vestiging in Oostende. De Oostendebon zal niet gebruikt kunnen worden bij de grote supermarktketens in voeding, bij pop-ups of bij financiële en administratieve of vrije beroepen.