Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (18/05)

Geplaatst op Posted in COVID-19, Stad Oostende

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Oostende is de afgelopen week flink gedaald. Er werden 103 besmettingen vastgesteld, dat is 44% minder dan vorige week. Ondertussen kreeg de helft van de meerderjarige Oostendenaars een eerste prik. Stad Oostende moedigt iedereen aan om indien mogelijk en zeker in het weekend te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar het vaccinatiecentrum te komen.

De afgelopen week werden er in Oostende 103 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dat is een stevige daling met 44% in vergelijking met de vorige weekcijfers. Relatief waren er in Oostende ongeveer 143,8 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 12,6% van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (13). Jongeren en kinderen onder de 19 waren goed voor 21,6% van de besmettingen. De positiviteitsratio is lichtjes gezakt, maar blijft hoog: vorige week werden in het testcentrum 862 coronatesten afgelegd, waarvan 95 (ofwel 11%) een positief testresultaat opleverden.Woonzorgcentra, ziekenhuizen en scholenIn de Oostendse woonzorgcentra zijn er geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld bij bewoners.In AZ Damiaan worden momenteel 8 patiënten met Covid verzorgd, van wie er 3 intensieve zorgen krijgen. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden 13 patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, van wie 2 op de afdeling Intensieve Zorgen.

Het aantal besmettingen die vastgesteld werd binnen Oostendse scholen is, net als de algemene besmettingscijfers, gezakt de afgelopen week. In minstens 7 Oostendse scholen werden er afgelopen week besmettingen vastgesteld, wat ook zichtbaar is in de besmettingscijfers bij jongeren en kinderen. Wel moest één kinderdagverblijf gedeeltelijk sluiten nadat bij twee medewerkers corona werd vastgesteld.

Vaccinaties:  Helft van de Oostendenaars kreeg eerste prik

49,94% van de meerderjarige Oostendenaars kreeg intussen minstens één prik met het vaccin: in woonzorgcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en in het vaccinatiecentrum Kursaal. Bij de Oostendse 65-plussers is dat 96%.

In het vaccinatiecentrum zelf werden op vandaag al 41.145 prikken gezet, waarvan 9.411 tweede prikken. De laatste weken kregen veel 65-plussers een tweede prik waardoor nu al ongeveer 40% van de 65-plussers volledig beschermd zijn. Deze week zijn er 7.000 vaccins gepland, volgende week een kleine 4.500.

Naar het vaccinatiecentrum? Kom te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer!

Het afgelopen lang weekend toonde aan dat het op piekmomenten wel druk kan worden op de ondergrondse parking onder het Kursaal. Stad Oostende wil iedereen die dat kan, aanmoedigen om zo veel mogelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar het vaccinatiecentrum te komen. Meer info over de bereikbaarheid en mobiliteit is terug te vinden op www.oostende.be/vaccinatie.