Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (11/05)

Geplaatst op Posted in Stad Oostende
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Oostende is de afgelopen week met 20% gestegen. Intussen kreeg al 45% van de meerderjarige Oostendenaars een eerste coronavaccin. Stad Oostende wil te grote drukte in de uitgaansbuurt vermijden.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Oostende is de afgelopen week met 20% gestegen. Intussen kreeg al 45% van de meerderjarige Oostendenaars een eerste coronavaccin. Stad Oostende wil te grote drukte in de uitgaansbuurt vermijden.

De afgelopen week werden er in Oostende 184 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dat is een stijging met 20% in vergelijking met de vorige weekcijfers. Relatief waren er in Oostende ongeveer 256,8 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 10,5% van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (11). Jongeren en kinderen onder de 19 waren goed voor 33,7% van de besmettingen. De positiviteitsratio blijft hoog: vorige week werden in het testcentrum 1.249 coronatesten afgelegd, waarvan 167 (ofwel 13,4%) een positief testresultaat opleverden. Bij één gezin werd de Indische variant van het virus vastgesteld.

Woonzorgcentra, ziekenhuizen en scholen

In de Oostendse woonzorgcentra zijn er geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld bij bewoners. Wel testte één bewoner van WZC Lacourt positief, maar dat testresultaat was bij nader onderzoek te wijten aan een eerder doorgemaakte infectie. In WZC Godtschalck was er vorige week een besmetting van een personeelslid, waardoor het woonzorgcentrum preventief enkele dagen een tijdelijke bezoekstop invoerde. Tests hebben uitgewezen dat er geen bijkomende besmettingen zijn, noch bij bewoners, noch bij personeel.

In AZ Damiaan worden momenteel 19 patiënten met Covid verzorgd, van wie er 7 intensieve zorgen krijgen. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden 15 patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, van wie 3 op de afdeling Intensieve Zorgen.

In minstens 7 Oostendse scholen werden er afgelopen week besmettingen vastgesteld, wat ook zichtbaar is in de besmettingscijfers bij jongeren en kinderen. Vaccinaties: 45% van de Oostendenaars kreeg eerste prik

45% van de meerderjarige Oostendenaars kreeg intussen minstens één prik met het vaccin: in woonzorgcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en in het vaccinatiecentrum Kursaal. Bij de Oostendse 65-plussers is dat 96%.

In het vaccinatiecentrum zelf werden op vandaag al 35.755 prikken gezet. In Kursaal zullen de komende week zo’n 5.500 vaccins toegediend worden, de week nadien zo’n 7.000. Daar zitten veel 2e prikken bij.

Terrassen en handhaving

De heropening van de terrassen in Oostende is globaal gezien goed verlopen. Enkel in het uitgaanscentrum rond de Langestraat werd het zaterdagavond wat te druk. Stad Oostende roept daarom iedereen op om daar enkel te blijven wanneer er ook effectief een vrije zitplaats is op één van de terrassen. Er zijn tal van terrassen in het stadscentrum en dit weekend openen ook de beachbars. Stad Oostende vroeg aan de beachbars om indien mogelijk woensdagavond al te openen. Spreiding is dé manier om het voor iedereen aangenaam te houden en te zorgen dat er geen samenscholingen zijn en er voldoende afstand bewaard kan blijven.

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er werden afgelopen week 7 “corona-pv’s” opgesteld in Oostende. Het gaat om 2 inbreuken tegen de social distancing, 3 keer voor het niet naleven van de avondklok en 2 handelszaken die zich niet aan de regels hielden.