Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (08/06)

Geplaatst op Posted in COVID-19

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Oostende is de afgelopen week lichtjes gestegen, maar blijft relatief laag. Slechts één patiënt in de Oostendse ziekenhuizen heeft nog intensieve zorgen nodig. Het vaccinatiecentrum draait een recordweek met meer dan 11.000 geplande vaccinaties. Intussen kreeg bijna 2 op 3 meerderjarige Oostendenaren een eerste prik. Op de website van de stad staat een handig overzicht waar je terechtkan voor een preventieve coronatest, bijvoorbeeld voor je op reis gaat.

De afgelopen week werden er in Oostende 58 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dat is een lichte stijging in vergelijking met vorige week, maar het blijft een relatief laag aantal in vergelijking met de voorbije periode. Relatief waren er in Oostende ongeveer 81 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 5,2% van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (3). Jongeren en kinderen onder de 19 waren goed voor 15,8% van de besmettingen. De positiviteitsratio is opnieuw gestegen in het testcentrum: vorige week werden er 435 coronatesten afgelegd, waarvan 53 (ofwel 12,2%) een positief testresultaat opleverden.

Woonzorgcentra, ziekenhuizen en scholen

In de Oostendse woonzorgcentra zijn er – intussen al weken op rij -geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld. In AZ Damiaan worden momenteel 5 patiënten met Covid verzorgd, van wie er 1 intensieve zorgen krijgt. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden 2 patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, maar geen van beide patiënten krijgt intensieve zorgen.

Ook alle andere collectieve voorzieningen in Oostende, zoals de buitenschoolse kinderopvang, de kinderdagverblijven en de voorzieningen voor mensen met een beperking waren afgelopen week coronavrij.

Het aantal coronabesmettingen binnen Oostendse scholen is onder controle. Vorige week zijn nog 7 leerlingen uit het middelbaar onderwijs positief getest op school, verspreid over vijf verschillende scholen. Ook een leerkacht uit het basisonderwijs testte positief.

Recordweek voor vaccinatiecentrum

65,02% van de meerderjarige Oostendenaars kreeg intussen minstens één prik met het vaccin: in woonzorgcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en in het vaccinatiecentrum Kursaal. Intussen is bijna één op drie ook volledig gevaccineerd (32,36%). Alle risicopatiënten kregen intussen hun eerste prik.

In het vaccinatiecentrum zelf werden op vandaag al 61.331 prikken gezet, waarvan 18.732 tweede prikken. Deze week zijn er ongeveer 11.500 vaccins gepland, waarvan 5.000 tweede prikken. Dat is het hoogste weekaantal tot nu toe, het vaccinatiecentrum draait dus op volle toeren. Volgende week staan er ongeveer 5.000 vaccins op de agenda, de week nadien 7.500.

Testen naar aanleiding van een reis?

In het testcentrum kan je enkel terecht voor testen die door het RIZIV zijn erkend: wanneer een huisarts je doorverwijst bij het vermoeden van een coronabesmetting of na een hoogrisicocontact. Met de zomer voor het vooruitzicht maken veel mensen plannen om te reizen, waarbij veel bestemmingen een negatieve test nodig is of een bewijs van vaccinatie. Op de website van het Nationaal Crisiscentrum staat alle relevante info over reizen op dit moment en ook wat er al beslist is over reizen vanaf 1 juli. Op de website van Stad Oostende staat er een handig overzicht van de plaatsen waar mensen terecht kunnen voor een (niet terugbetaalde) preventieve coronatest, bijvoorbeeld om op reis te kunnen gaan.