Betonpaden maken Oostendse stranden toegankelijk voor iedereen

Geplaatst op Posted in Stad Oostende, Toegankelijkheid

Met betonnen strandpaden vanaf de dijk tot aan de vloedlijn maakt Stad Oostende de stranden toegankelijk voor iedereen. Op die manier kunnen ook mensen met een beperking tijdens de zomermaanden volop genieten van het strand en het zilte zeewater.

Een pad naar zee

Minder mobiele mensen kunnen deze zomer op het strand extra genieten van strand en zee. “Vanaf nu moeten onze strandgangers niet meer met de rolstoel of met de kinderwagen zeulen door het mulle zand. Een betonnen pad ter hoogte van de Diksmuidestraat en één ter hoogte van de Parijsstraat bieden iedereen de mogelijkheid om ongehinderd en zelfstandig tot aan de waterlijn te komen”, vertelt schepen Hina Bhatti, bevoegd voor Toegankelijkheid en Beleid voor Mensen met een Beperking.

Keten van toegankelijkheid

De combinatie van de betonnen paden op het strand met aangepaste parkeerplaatsen ter hoogte van de Diksmuidestraat maakt het leven van minder mobiele mensen gemakkelijker. Bovendien is deze locatie de standplaats van de voorziening ‘Zon, Zee, Zorgeloos’. Je kan er gratis strandrolstoelen ontlenen, er is aangepast sanitair voorzien en twee jobstudenten staan er tijdens de maanden juli en augustus dagelijks klaar om te assisteren, indien dit nodig is.

Die samenhang tussen verschillende onderdelen maakt de keten van toegankelijkheid volledig. Dit is een van de basisvereisten in het ‘Handboek Toegankelijkheid Publieke Gebouwen'(gebouwen en omgevingen)’ dat werd opgesteld door Gelijke Kansen in Vlaanderen en Inter.

Signalisatie

“Als inclusieve stad hechten we er groot belang aan dat een ruim publiek zich door de ingreep aangesproken voelt. De blauw-witte borden duiden aan waar het pad zich bevindt, en tonen ons diverse doelgroepen”, licht schepen Hina Bhatti toe. “Ook met een kinderwagen of wanneer je gewoon even geen zand in de schoenen wil, kan je hier wandelen.”

Badstad voor iedereen

In het bestuursakkoord staat de uitrol van een toegankelijk strand expliciet vermeld. “Na de wijk Mariakerke en de wijk Centrum voorzien we de volgende jaren telkens één extra locatie met een toegankelijk pad. Deze ingreep bewijst dat Oostende de badstad is van en voor iedereen ”, besluit schepen Hina Bhatti.