Uniek in Oostende: Zon, Zee…Zorgeloos opent de deuren vanaf paasvakantie

Geplaatst op Posted in Stad Oostende

Onder de noemer ‘Zon, Zee… Zorgeloos’ kunnen minder mobiele personen al vanaf de paasvakantie genieten van een aangepaste strandbeleving in Stad Oostende. Het is daarmee nog steeds de enigste (kust)stad/gemeente die de deuren van Zon, Zee…Zorgeloos al vanaf de paasvakantie opent. Bij de container van Zon, Zee…Zorgeloos kunnen bezoekers terecht voor toegankelijk strandmateriaal.

Een toegankelijk strand is noodzakelijk voor alle doelgroepen: jonge ouders met een kinderwagen, kleine kinderen op een loopfietsje en mensen met een verminderde mobiliteit. Voor deze doelgroep maakte Stad Oostende een stuk strand toegankelijk, ter hoogte van de Diksmuidestraat, waar ook de voorziening Zon, Zee…Zorgeloos zich bevindt.

Toegankelijk strand

Zon, Zee… Zorgeloos is een project van Inter, de provincie West-Vlaanderen en de deelnemende kustgemeenten. Zo is er in Oostende een toegankelijk toilet bij het strand aan de parking ter hoogte van de Diksmuidestraat, een toegankelijke omkleedruimte met douche, hooglaagbed en tillift, voorbehouden parkeerplaatsen, een toegankelijke tramhalte (Ravelingen) en strandrolstoelen die gratis te ontlenen zijn.

Openingstijden

“In 2021 hebben we de openingsuren uitgebreid. Zon, Zee… Zorgeloos opent dit jaar opnieuw de deuren vanaf de paasvakantie. We kiezen voor toegankelijke stranden zodat ook minder mobiele mensen kunnen genieten van zon, zee en strand”, zegt schepen Hina Bhatti bevoegd voor toegankelijkheid. “Er staat een team van ervaren vrijwilligers klaar om alles in goede banen te leiden.”

Stad Oostende is trouwens nog steeds de enige (kust)stad/gemeente die de container zo vroeg opent. Tijdens de paas- en zomervakantie is de container elke dag open van 10.30 tot 18.30 uur. Van april tot en met 2 oktober (buiten de vakanties) is de container open op zaterdag- en zondagnamiddag van 13.00 tot 17.30 uur. Wie de QR-code ter plaatse scant (op de container), vindt meteen alle informatie voor mensen met een beperking.

Toegankelijk materiaal

Het aanbod toegankelijk strandmateriaal bestaat nu uit twee rolstoelen, twee manuele strandrolstoelen, een rollator, zes tiralo’s en een elektrische strandrolstoel. Zo kunnen mensen die minder mobiel zijn zo zelfstandig mogelijk genieten van zon, zee en strand.

Materiaal reserveren kan via het nummer 0491 50 54 33, maar is niet noodzakelijk. De aanwezige assistenten bieden ondersteuning en gaan mee op het strand en in het water. Ze zijn niet bevoegd voor (intieme) hygiënische verzorging.

Oproep vrijwilligers

“Stad Oostende zoekt nog vrijwilligers voor dit project. Als vrijwilliger zorg je ervoor dat minder mobiele personen kunnen genieten van een zalige dag aan zee door hen ondersteuning te bieden op het strand en in het water. Inschrijven kan via www.oostende.be/vrijwilliger-zon-zee-zorgeloos. Bij deze een warme oproep om bij te dragen aan dit waardevol project!”, besluit schepen Hina Bhatti.