Twintig rolstoeltoegankelijke Babbelbanken

Geplaatst op Posted in Toegankelijkheid

Vanaf nu zijn er twintig nieuwe rolstoeltoegankelijke Babbelbanken terug te vinden in de verschillende wijken van Stad Oostende. Oostendenaars konden via het participatieplatform ‘ons.oostende.be’ de locaties van de babbelbanken kiezen.

Een jaar geleden plaatste Stad Oostende de eerste veertig Babbelbanken. De banken verschenen op mooie, minder gekende plekjes in de verschillende wijken om laagdrempelige ontmoetingsplekken te creëren. Doorheen het jaar konden voorbijgangers QR-codes op de banken terugvinden en zo via hun smartphone naar meerdere podcasts luisteren. Via verschillende kanalen kwamen vragen binnen over de mogelijkheid om op andere plekken een Babbelbank te plaatsen. Stad Oostende kocht daarom nieuwe banken aan.

Ons Oostende

Door de grote vraag naar extra babbelbanken op andere locaties, besloot de Stad om de nieuwe locaties te laten kiezen door de Oostendenaars.

Bewoners die surften naar ons.oostende.be, het nieuwe digitale participatieplatform van de Stad, vonden een kaart waar ze hun favoriete locatie voor een Babbelbank konden aanduiden. Mensen met minder digitale skills konden een formulier invullen in de ontmoetingscentra.

Daarna onderzocht de Stad de haalbaarheid en de ontvankelijkheid van de ideeën. Er zijn namelijk enkele spelregels verbonden aan de plaatsing van banken op het openbaar domein. Enkele voorstellen van de bewoners werden uitgekozen en op die plekken staat vanaf vandaag een nieuwe Babbelbank.

Op de Babbelbanken staat er een verwijzing naar de webpagina van het digitaal participatieplatform. Momenteel kunnen burgers er terecht voor de stemming van de wedstrijd ‘Oostende fonkelt’ en kunnen ze er nog tot en met 31 december projectvoorstellen indienen voor Wijkprikkels 2022. Oostendenaars die een leuk en duurzaam idee hebben voor de wijk of buurt kunnen dus nog steeds een aanvraag indienen!

Rolstoeltoegankelijke Babbelbanken

Om de Babbelbanken zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle bewoners, koos de Stad voor rolstoeltoegankelijke picknickbanken.Ook mensen in een rolstoel kunnen zo op een comfortabele manier mee aanschuiven voor een gezellige babbel. De rolstoelvriendelijke exemplaren worden gekenmerkt door planken die iets verder doorlopen dan het zitgedeelte zodat men makkelijk plaats kan nemen aan de babbelbank. Iedereen zit op dezelfde ooghoogte en kan zo volop genieten van zon, groen, frisse lucht en mooie ontmoetingen.